Vladimir Putin dobio nagradu za mir u Kini

F
FENA
15.11.2011. u 13:08
0
3
Vladimir Putin dobio nagradu za mir u Kini
0
Vladimir Putin dobio nagradu za mir u Kini Vladimir Putin (Foto: AP)
Grupa profesora s kineskog univerziteta dodijelila je Vladimiru Putinu "nagradu za mir", kopiju prestižne Nobelove nagrade, pozdravljajući "značajne" miroljubive talente ruskog premijera, a posebno njegovo protivljenje "NATO-ovom bomardiranju Libije".
Ime dobitnika "Nagrade za mir Konfučije" objavio je agenciji AFP jedan od njezinih organizatora Qiao Damo. Putin je bio u konkurenciji s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i Yuanom Longpingom, ocem kineske hibridne riže.

Profesori i istraživači, članovi "žirija" za Konfučija, izabrali su Vladimira Putina s devet glasova, od ukupno 16, zbog njegovih "značajnih akcija ove godine na očuvanju mira u svijetu", objasnio je Qiao.

"U aprilu i maju, Putin je bio protiv ideje da NATO bombardira Libiju", izjavio je on za AFP.

"Nagrada za mir Konfućije" bit će uručena u Pekingu 9. decembra, uoči dodjele Nobelove nagrade za mir u Oslu, koju su dobile Liberijke Ellen Johnson Sirleaf i Leymah Gbowee i Jemenka Tawakkul Karman.

Organizatori kineske nagrade su najprije tvrdili da njihovo udruženje nije povezano s vladom, a zatim su tvrdili suprotno. Doprinoseći općoj konfuziji, kinesko ministarstvo kulture zahtijevalo je u septembru ukidanje ove nagrade.

"Mislim da se Nobelova nagrada za mir previše udaljila od mira", kazao je Qiao Damo. "Zapadne vrijednosti nisu savršene i potrebna je alternativa", dodao je on.


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: