|

Vlade širom svijeta obećale milijarde dolara za projekte obnove Iraka

Vlade širom svijeta obećale milijarde dolara za projekte obnove Iraka
0
F
FENA
14.2.2018. u 16:17
20
komentara
0

dijeljenja
Vlade širom svijeta obećale milijarde dolara za projekte obnove Iraka Foto: EPA-EFE
Vlade širom svijeta u srijedu su obećale milijarde dolara kredita i ulaganja u obnovu Iraka, zemlje koja se oporavlja od trogodišnjeg rata protiv radikalne grupe Islamska država.
Irak je osigurao skoro 25 milijardi dolara u prvih nekoliko sati posljednjeg dana međunarodne donatorske konferencije u Kuwait Cityju, koja je još u toku.

Vlada u Bagdadu tvrdi da joj je potrebno skoro 90 milijardi dolara nakon okrutnog rata u kome su ekstremisti Islamske države uništili kuće, škole, bolnice i ekonomsku infrastrukturu, raseljavajući milione ljudi.

Najveći donatori do sada su Britanija i Turska.

Britanija je saopćila da će odobriti Iraku kredit od milijardu dolara godišnje tokom naredne decenije.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je da će njegova zemlja dati pet milijardi dolara kredita i investicija, ne konkretizujući odredbe pomoći.

Zalivske države, predvođene zemljom domaćinom Kuvajtom, obećale su pet milijardi dolara ulaganja, putem kreditiranja i finansiranja izvoza.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova saopćio je da će Teheran doprinijeti naporima stabilizacije putem privatnog sektora, ne objavljujujući konkretnu cifru finansijske pomoći.

Irak je saopćio da će desetogodišnji plan obnove koštati 88,2 milijardi dolara, od kojih će 22 milijarde biti dodijeljene odmah.

Vlada premijera Haidera al-Abadija nada se da će međunarodna zajednica ispuniti svoja obećanja finansijske pomoći za obnovu nakon okončanja velikih borbenih operacija protiv Islamske države, prenosi AFP.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...