Nakon smrti brata
134

Vladar iz sjene šejh Mohamed bin Zayed izabran za predsjednika UAE

S. Š. U.
Šejh Mohamed bin Zayed (Foto: EPA-EFE)
Šejh Mohamed bin Zayed (Foto: EPA-EFE)
Nakon smrti predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šejha Khalife bin Zayeda, Vrhovno vijeće federacije jednoglasno je imenovalo njegovog brata šejha Mohameda bin Zayeda za novog predsjednika države.

Poglavar Abu Dabija šejh Mohamed bin Zayed novi je predsjednik države Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). Odluka je zvanično saopćena nakon sastanka vladara emirata u Abu Dabiju.

Nakon što je u petak šejh Khalifa preminuo, Mohamed je postao tek treći predsjednik u historiji ove zemlje. Državna novinska agencija Wam objavila je odluku federalnog Vrhovnog vijeća koje se sastoji od vladara svih emirata.

Šejh Muhamed izrazio je zadovoljstvo što su mu njegova braća ukazala povjerenje te istakao kako namjerava dužnosti pristupiti odgovorno, a kako bi služio narodu UAE.

U skladu sa odredbama člana 51. Ustava UAE, predsjednik države mora biti izabran jednoglasno, što je kao zahtjev ispunjeno glasanjem svih predstavnika emirata.

Analitičari smatraju da je šejh Mohamed bio vladar iz sjene za vrijeme dok je njegov brat bio predsjednik države, a poznat je kao jedan od najmoćnijih lidera arapskog svijeta. Diplomirao je na britanskoj Kraljevskoj vojnoj akademiji. Na vlasti je bio i za vrijeme kada je bivši predsjednik bio hospitaliziran, a na njegovu inicijativu UAE je otvorila prvo postrojenje nuklearne elektrane, poslala čovjeka u svemir te letjelicu na Mars.

Zajedno sa Izraelom predstavlja osovinu moći na Bliskom Istoku koja je usmjerena protiv Irana.