Svijet
0

Vladajuća stranka u Mongoliji pobjednik izbora

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Mongolska vladajuća stranka pobijedila je na parlamentarnim izborima usmjerenim kako da se podijeli više prirodnih resursa te zemlje, pokazali su preliminarni rezultati u ponedjeljak.

Dvije vodeće političke stranke usmjerile su svoje kampanje na to kako da se podijele nedavno otkrivene goleme zalihe ruda - uključujući bakar, zlato i ugalj - ali se nisu složile oko toga trebaju li vlada ili privatni sektor imati većinski udio.

Neslaganje znači da parlament neće moći usvojiti amandaman na zakon o rudama, koji udaljava vladu od zaključivanja investicijskih sporazuma s međunarodnim rudarskim divovima oko razvoja rudnih zaliha u pustinji Gobi.

Vladajuća Mongolska narodna revolucionarna stranka (MPRP) - koja je također vladala zemljom dok je bila sovjetski satelit - osvojila je 41 mjesto na izborima u nedjelju, saopćio je Battuga Bataa, predsjedavajući Glavne izborne komisije, javio je AP.

To bi dalo partiji više od polovine od 76 mjesta u parlamentu zvanom Veliki Kural.

"Trenutno je prebrojavanje glasova iz ruralnih područja završeno u principu. Naše izborne komisije još prebrojavaju glasove iz Ulan Batora i ostalih gradskih područja", kazao je Battulga.

Ne očekuje se da će konačni izborni rezultati biti objavljeni do utorka. Preliminarni rezultati pokazali su da je Mongolska demokratska stranka osvojila 25 mjesta a nezavisni kandidat jedno.

"Sudeći po preliminarnim rezultatima izbora postoji velika vjerovatnoća da je MPRP osvojio apsolutnu većinu u parlamentu. MPRP bi volio sarađivati sa svim političkim snagama i nezavisnim kandidatima", izjavio je Bayar Sanjaa, predsjednik stranke i predsjednik ranijeg saziva parlamenta.

Glasači su stajali u dugačkim redovima kako bi glasali na izborima za koje se mnogi nadaju da će im poboljšati život u toj siromašnoj zemlji.

Više od 350 kandidata iz 12 stranaka i jedne koalicije natjecalo se na izborima, a oko 74 posto od 1,5 miliona registriranih glasača je glasalo. To predstavlja pad s 81 posto glasača koji su glasali na iborima održanim prije četiri godine kada je MPRP dobio tijesnu većinu od jednog mjesta u parlamentu.