Svijet
0

Vladajuća stranka u Gruziji na pragu izborne pobjede

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili izjavio je kako je uvjeren u pobjedu svoje vladajuće stranke na parlamentarnim izborima održanim u srijedu.

Početni rezultati pokazuju da je ujedinjeni Nacionalni pokret osvojio 61 posto glasova, a opozicija 14 posto, što je sasvim blizu omjeru koji su pokazali izlazni rezultati, javio je BBC.

Pristalice oppozicije okupile su se u Tbilisiju na protestu održanom kasno u srijedu navečer tvrdeći su izbori bili namješteni, ali je njihov broj bio manji od očekivanog.

Izbori su smatrani testom gruzijske predanosti demokratiji. Oni su održani u jeku strahovanja od političkih nemira i porasta napetosti između Gruzije i Rusije.

"I sam sam bio začuđen velikom podrškom koju smo dobili na ovim parlamentrnim izborima", izjavio je Saakašvili za Reuters.

Još nema konačnih brojki ali postoji velika vjerovatnoća da će Nacionalni pokret dobiti broj mjesta u parlamentu koji će biti blizu većine.

Po gruzijskom zakonu potrebne su dvije trećine od 150 mjesta u parlamentu za većinu.

Istovremeno je Državna izborna komisija objavila da je na temelju obrađenih 88 od 3.500 birališta Saakašvilijeva stranka osvojila 61 posto glasova birača.

Na drugom je mjestu glavni opozicijski blok s 14 posto. Ti podaci odgovaraju rezultatima izlaznih anketa koje je opozicija odmah dovela u pitanje.

Saakašvilijevi politički protivnici provode svoje prebrojavanje listića i tvrde da su počinjene brojne nepravilnosti u korist njegove stranke, navodi AP.