Svijet
0

Vladajuća stranka Turske kritizira ustavni sud

FENA
Vladajuća Partija pravde i razvoja(AKP) je kritizirala Ustavni sud Turske koji je u četvrtak poništio amandmane kojima su u februaru feredže vraćene u državne univerzitete. Poslije vanrednog sastanka rukovodstva stranke, koji je iza zatvorenih vrata trajao šest sati, zamjenik predsjednika partije Dengir Mehmet Firat je jučer kasno popodne izjavio da je "Ustavni sud prekršio ustav" i da ova presuda predstavlja "direktno miješanje u nadležnosti parlamenta".

Ustavni sud je u četvrtak stavio van snage amandmane na osnovu kojih su turbani vraćeni u državne univerzitete, jer su se oni odnosili-rečeno je u presudi- na "sekularne principe republike koji se ne mogu mijenjati". U vladajućoj partiji su ocijenili da je to "politička odluka" ustavnog suda, koji podržava sekularne strukture u Turskoj.

U više gradova Turske jučer popodne održane su demonstracije uglavnom žena koje su nosile feredže i koje su osudile presudu ustavnog suda, prenose agencije.

Prema mnogim procjenama ovo je "najteži politički poraz premijera Tajipa Erdogana" od kako je prije šest godina došao na vlast. Njegova stranka bi uskoro mogla da bude zabranjena pošto je javni tužilac Turske protiv nje pokrenuo postupak pred Ustavnim sudom jer se ona, kako se tvrdi, pretvorila u "centar antisekularnih aktivnosti u zemlji".