Albanija
0

Vladajuća koalicija pobijedila na općinskim izborima

FENA
Kandidat koalicije na vlasti u Albaniji Lulezim Basha pobijedio je na općinskim izborima za gradonačelnika u Tirani provedenim 8. maja, prema preliminarnim rezultatima koje je u noći s ponedjeljka na utorak objavila Centralna izborna komisija.

Lulezim Basha, bivši ministar unutarnjih poslova, dolazi na čelo albanske prijestonice, s prednošću od 81 glasa u odnosu na lidera socijalističke opozicije i dosadašnjeg gradonačelnika Edija Ramu.

Centralna izborna komisija je precizirala da je do ovog rezultata došla pristupivši ponovnom djelimičnom brojanju glasova, uzevši u obzir listiće koji su bili nepravedno proglašeni nevažećim.

Socijalisti su osporili i ovaj rezultat.

Opozicija smatra "nelegitimnim" to što Komisija odlučila da uzme u obzir listiće glasača koji su se prevarili kod ubacivanja listića u kutije.

Prema prvim djelimičnim rezultatima koji su ranije objavljeni, Edi Rama kojem teče četvrti mandat na čelu općine Tirana, bio je ispred Bashe sa deset glasova više.

"Ponovno brojanje glasova je legalno i niko se ne može protiviti pravnoj državi. Desnica je pobijedila u Tirani", izjavio je medijima premijer Sali Berisha.