Svijet
0

Vlada Ukrajine odobrila 735 miliona dolara za odbranu

Anadolija
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Arsenij Jacenjuk (Foto: AFP)
Na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade Ukrajine o aktuelnoj političkoj krizi u zemlji ponovljena je podrška jačanju odbrambenog sektora i odobrena dodatna tranša u iznosu od 6,8 milijardi ukrajinskih grivni ili oko 735 miliona američkih dolara za jačanje istog.

Privremena ukrajinska vlada i danas je razmatrala načine izlaska zemlje iz krize, dok se na Krimu održava referendum o pripajanju tog dijela Ukrajine Rusiji i dok na istoku zemlje traju protesti proruskih demonstranata.

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk je u obraćanju prisutnima na sjednici istakao da će dodatna tranša sektoru odbrane biti uplaćena u naredna tri mjeseca, a da će ta sredstva biti utrošena u unaprijeđenje potencijala Graničnog servisa i jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine.

Jacenjuk je dodao da će pomenuta sredstva biti obezbijeđena na uštrb nekih socijalnih programa, koji će u dogledno vrijeme biti ponovo aktivirani.

Vršilac dužnosti premijera Ukrajine Jacenjuk je kazao da je na današnjem vanrednom zasijedanju vlade raspravljano i o nedovršenom procesu raspodjele imovine koja je naslijeđe bivšeg SSSR-a i da je Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine naloženo da radi na tom pitanju.