Svijet
5

Vlada Sudana optužena da koristi hemijsko oružje u Darfuru: Djeca umrla u najgorim mukama

Klix.ba
Desetine djece iz Darfura ubijeno je kada je vlada ispustila hemijsko oružje na njih, tvrdi Amnesti International. Ova organizacija tvrdi da su djeca među 200 ljudi koji su ubijeni zabranjenim oružjem od januara ove godine.

Oni koji su bili izloženi "otrovnom dimu" povraćali su krv, nisu mogli disati i koža im je otpadala. Umrli su u mukama.

Sudanska vlada i pobunjenici se bore u Darfuru 13 godina, ali se pažnja svijeta usmjerila ka ovom mjestu tek 2004. godine kada se govorilo o potencijalnom genocidu.

Grupa za ljudska prava istraživala je osam mjeseci i otkrila masovna silovanja, ubijanja i bombardovanja u regiji Jabel Marra u blizini Darfura. Pronašli su i 56 svjedoka koji tvrde da je sudanska vlada koristila najmanje 30 puta hemijsko oružje.

"Brutalnost tih napada se ne može opisati riječima. Slike i vide pokazuju potpuni užas. Na njima djeca vrište od bola prije nego umru. Povraćaju krv, otpada im koža i ne mogu disati", kazao je Tirana Hassan iz Amnesty International.

Preživjeli su kazali kako su osjetili neprirodan miris nakon što su vladine snage bacile bombe. Nakon nekoliko minuta počeli su povraćati i imati ostale simptome. Oči su im mijenjale boju. Djeca su umirala, a ona koja su preživjela su bila u bolovima danima.

AI je pozvao na istragu i apelovao na vladu Sudana da pusti konvoje pomoći.