{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada Španije napravila prvi korak ka ukidanju autonomije Katalonije

Piše: M. N./Klix.ba
21.10.2017. u 14:03
5
72
Vlada Španije napravila prvi korak ka ukidanju autonomije Katalonije
5
Vlada Španije napravila prvi korak ka ukidanju autonomije Katalonije
Premijer Španije Mariano Rajoy održao je sastanak s Vijećem ministara te zemlje na kojem odlučeno da aktiviraju član 155. Ustava zemlje kojim preuzimaju vlast i moć nad Katalonijom.
Rajoy je rekao kako ovo nije bila njihova želja ni namjera nikada, ali da su primorani da to urade prvi put jer su prekršeni zakoni i ustav Španije.

"Aktiviramo član 155. jer niti jedna demokratska zemlja neće prihvatiti da se ignoriše i krši zakon, te da se pokušavaju nametnuti njihovi uslovi. Ovim ćemo vratiti zakonitost, normalno stanje i suživot, nastaviti oporavljati ekonomiju i slaviti izbore u normalnoj situaciji", rekao je španski premijer.

Moć raspuštanja katalonskog parlamenta daje se predsjedniku Vlade koji će raspisati izbore za šest mjeseci. Sada Senat Španije treba da odobri ovu odluku.

Vlada je predložila ukidanje ovlasti trenutnom predsjedniku i vladi Katalonije.

Sabor Katalonije će i dalje postojati, ali se predlaže da se predsjedniku Sabora onemogući kandidiranje za predsjednika na izborima. Također, Sabor ne može donositi odluke o investitorima niti odobriti inicijative suprotne ustavu Španije.

"Autonomija nije ukinuta. Ovim su samo zaustavljeni ljudi koji su tu vladu vodili nezakonito. Samouprava nije ukinuta", rekao je Rajoy i poslao svim Špancima i Kataloncima poruku mira.

Na potezu je Senat koji bi trebao odobriti ovu odluku, nakon čega kreće potpuna implementacija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: