Tajland
0

Vlada smijenjena zbog izbornih prevara

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ustavni sud u utorak je raspustio tri vladajuće tajlandske stranke zbog izbornih prevara i privremeno zabranio premijeru sudjelovanje u političkom životu, obarajući vladu suočenu s mjesecima upornih protesta u kojima se tražio njen odlazak.

Presuda ustavnog suda otvorila je put hiljadama demonstranata da okončaju svoje sedmicu dana duge opsade dva najveća aerodroma u zemlji, ali je također povećala strahovanja od osvetnčkog nasilja provladine grupe koje bi zemlju moglo gurnuti dublje u krizu i naškoditi njezinoj ekonomiji.

Pripadnici Narodne alijanse za demokratiju, koji su zauzeli bankonški međunarodni aerodrom Suvarnabhumi, vikali su od radosti i grlili su se kada su čuli za presudu.

"Srce mi je puno radosti. Moji prijatelji su sretni", izjavio je Pailin Jampapong, 41-godišnji kućepazitelj u Bangkoku, dok je brisao suze i skakao od sreće.

Vladin glasnogovornik Nattawut Sai-kau izjavio je da će premijer Somchai Wongsawat i njegova vladajuća šestostranačka koalicija podnijeti ostavke.

"Poštovat ćemo zakon. Koalicijske stranke sastat će se uskoro radi planova za naredne korake", izjavio je on za Associated Press.

On je također saopćio da je vlada za mart odgodila regionalni samit zemalja jugoistočne Azije na Tajlandu koji je trebalo da se održi u decembru.

Somchai je postao sve izoliraniji posljednjih sedmica. Ni vojska, ključni igrač u tajlandskoj politici, ni kralj, najuvaženija ličnost zemlje, nisu mu pružili podršku. Od srijede su on i njegova vlada radili u blizini sjevernog grada Chiang Mai, vladinog uporišta.

Somchai je ostavku prihvatio hladno. "To nije problem. Nisam radio za sebe. Sada ću biti obični građanin", izjavio je on novinarima u Chiang Maiju.

Somchaijeva Stranka narodne snage, Machima Thipatai stranka i stranka Chart Tai proglašene su krivim za prevare na izborima održanim u decembru 2007. koji su doveli tu koaliciju na vlast s uvjerljivom većinom.

Predsjednik suda Chat Chalvorn izjavio je da je sud rasustio stranke "kako bi uspostavio političke standarde i dao primjer drugima".

"Nepoštene političke partije podrivaju tajlandski demokratski sistem", izjavio je on u izricanju presude.

Presudom su također Somchai i 59 visokih zvaničnika tri stranke otjerani u politički egzil, zabranjeno im je bavljenje politikom na pet godina. Od 59 članova 24 su poslanici koji će također podnijeti ostavke na svoje dužnosti u parlamentu.

Ostali poslanici koji su izbjegli zabranu mogu se, međutim, pridružiti drugim strankama u pokušaju da oforme novu koaliciju i izaberu novog premijera.

Do tada će zamjenik premijera Chaowarat Chandeerakul biti vršilac dužnosti premijera, saopćila je vladina glasnogovornica Suparak Nakboonnam. Kazala je da će parlament morati izabrati premijera u roku od 30 dana.

Uprkos presudi, predstavnici alijanse koja protestira poručili su svojim članovima da za sada ostanu na aerodromima Suvarnabhumi i Don Muang.

Vodeći čelnici alijanse sastat će se tokom dana kako bi odlučili o daljnjoj akciji, saopćio je vođa alijanse Sirichai Maingam.

Demonstranti optužuju Somchaija da je marioneta svrgnutog premijera Thaksina Shinawatre, prvobitne mete alijanse. Thaksin, koji je Somchaijev zet, a svrgnut je u vojnom udaru 2006. i pobjegao je iz zemlje pred optužbama za korupciju.