Austrija
0

Vlada službeno objavila datum izbora

FENA
Austrijska vlada u četvrtak je službeno odlučila da će se prijevremeni parlamentarni izbori, koji su postali nužni nakon raspada vladajuće koalicije, održati 28. septembra ove godine, javile su agencije.

Austrijski parlament u srijedu je i formalno potvrdio raspuštanje dosadašnje koalicijske vlade čime je završena višemjesečna kriza izazvana neprekidnim svađama i međusobnim blokadama koalicijskih partnera, Narodne stranke i Socijalističke stranke.

Dosadašnji kancelar Alfred Gusenbauer i njegov zamjenik vicekancelar Wilhelm Molterer primljeni su u srijedu u audijenciju kod predsjednika Republike Heinza Fischera koji je od oba čelnika stranaka vladajuće koalicije povodom predstojećih izbora ultimativno zatražio "dostojanstvo i odgovarajući stil".

Na izborima 28. septembra oko 6,35 miliona Austrijanaca s pravom glasa bit će pozvano da iskoriste svoje građansko pravo i daju svoj glas odabranoj stranci. Prvi put pravo biranja na saveznom nivou dobili su i mladi birači, dakle oni koji do izbornog dana napune 16. godinu, njih 184.000.

Analitičari spekuliraju o broju birača koji ne žele glasati. Na prošlim parlamentarnim izborima 2006. je rekordno veliki broj (21.5 posto) ignorirao izbore.

Od kraja Drugog svjetskog rata do danas se broj neglasača usedmostručio. Rezultati ispitivanja mišljenja javnog mnijenja koje u svom najnovijem izdanju donosi vodeći austrijski sedmičnik NEWS pokazuje da Narodna stranka (OVP) drži većinu s 33 posto glasova. Slijedi s 26 posto Socijalistička stranka (SPO) koja pada na najniži nivo do sada, što u odnosu na prethodne izbore znači gubitak devet posto glasova.

Prema istom ispitivanju najavljuje se ponovni uspon slobodnjaka (FPO). Bivša stranka predsjednika vlade Koruške Joerga Haidera kontinuirano privlači sve značajniji broj pristaša, čiji se broj procjenjuje na oko 22 posto. Stranka zelenih trenutno je na četvrtom mjestu s 14 posto, dok petoj stranci Savez za budućnost Austrije (BZO) s četiri posto vjerovatno uspijeva ulazak u parlament.

Austrijski kancelar Alfred Gusenbauer neće biti kandidat svoje stranke na skorašnjim parlamentarnim izborima i novi kandidat bit će Werner Faymann.

Gusenbauer (48), koji je od 2000. bio predsjednik Socijalističke stranke bio je izabran prije svega zbog unutarstranačkih neslaganja kao kompromisno rješenje pošto su se predstavnik lijevog krila stranke, bivši ministar unutarnjih poslova Caspar Einem i Karl Schloegl kao predstavnik desnog unutarstranačkog krila sami neutralizirali intrigama i nelojalnom konkurencijom.

Stranački pristaše mu kao najveći grijeh spočitavaju popustljivost prema koalicijskom partneru koja je rezultirala kompromisnim rješenjima koja nisu bila po volji stranačkog vodstva. On nije održao ni mnoga predizborna obećanja. Glavna su bila da će ukinuti takse za upis studenata na fakultete i da će anulirati ugovor koje je bivša vlada sklopila prilikom kupnje 18 borbenih aviona tipa Eurofighter. Osim toga, Gusenbauer je na glasu i kao prepotentna osoba koja ne želi primati savjete.

Novi kandidat Faymann, "notorni Kronprinz", slovi kao " vječna rezerva" za važna mjesta unutar Socijalističke stranke. Dvanaest je godina bio na dužnosti bečkoga gradskog savjetnika za stanogradnju a početkom 2007. postaje član vlade i dobiva ministarsko mjesto. "Ambiciozni, prisebni i razboriti" šef Socijalističke stranke i kandidat za kancelara, kako ga ocjenjuju austrijski mediji, bio je jedno vrijeme u igri i kao nasljednik moćnoga bečkoga gradonačelnika Michaela Haupla. Faymann njeguje najbolje veze i prijateljski odnos s Hansom Dichandom, izdavačem najtiražnijeg austrijskog dnevnika Kronen Zeitunga čija se izdanja štampaju u milionskim tiražim a ima i odlične veze s ostalim medijima. Faymann (48) po struci je pravnik, oženjen je stranačkom kolegicom Martinom Ludwig i ima dvoje djece.