Najmlađi kancelar
1

Vlada Sebastiana Kurza položila zakletvu, Austrijanci protestovali širom Beča

Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
(Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Nova austrijska vlada na čelu s najmlađim kancelarom na svijetu Sebastianom Kurzom, položila je danas zakletvu pred predsjednikom Alexanderom Van der Bellenom. Kao što je i najavljeno, širom Beča se održavaju demonstracije zbog učešća desničarskih slobodaraca u novoj vladi te dijelova programa nove vlasti.

Policija je zbog protesta jutros u šest sati zatvorila područje oko vlade i oko palate Hofburg gdje je nova vlada položili zakletvu. Protesti su počeli u različitim dijelovima grada, a mjesto okupljanje svih demonstranata je trg Heldenplatz.

Prema pisanju lokalnih medija, na ulicama se nalazi oko 1.500 policajaca.

Među stotinama nezadovoljnih građana koji se protive koaliciji između konzervativne Austrijske narodne stranke i nacionalističke Stranke za slobodu, najviše je anifašističkih, feminističkih i studentskih grupa. Obje stranke su obećale da će pooštriti zakon o azilu i imigraciji.

Reuters piše da su posljednji put kada je stranka za borbu protiv imigracije ušla u vladu Austrije, protesti bili toliko veliki da je osposobljen tunel za prolaz između zgrade vlade i ureda predsjednika u kojoj se odvijalo polaganje zakletve. Historija se ponavlja nakon skoro 18 godina, ali protesti su znatno manji.

Konzervativni vođa Sebastian Kurz postat će kancelar nakon što je prije dva mjeseca pobijedio na parlamentarnim izborima.