Svijet
0

Vlada SAD-a oslobodila čovjeka koji je pokušao atentat na Fidela Castra

Sarajevo-x.com
Nakon sedam dana sudske rasprave, američki sud u Teksasu je u četvrtak oslobodio kubanskog imigranta kojeg Kuba i Venecuela optužuju za terorizam. Luis Posada Carriles (78) je tražen na Kubi zbog postavljanja bombe na putnički avion 1976. godine i pokušaja atentata na kubanskog predsjednika Fidela Castra, javlja DPA.

Luis Posada Carriles je u SAD-u bio optužen po sedam tačaka kršenja zakona o naturalizaciji.

SAD je odbila da Posadu deportira iz zemlje, te je odbila zahtjev za ekstradiciju, jer bi u tom slučaju ovaj bivši CIA operativac moga biti suočen sa torturom na Kubi i Venecueli, odlučio je 2005. godine američki sudac.

Kubanski predsjednik Fidel Castro je optužio SAD da štiti teroristu ograničavajući zakonski postupak protiv Posade na manji imigracijski prekršaj.

Posadino otpuštanje na osnovu kaucije od 350.000 dolara je odgođeno za sedam dana nakon što su američki federalni tužioci obezbjedili hitno naređenje o zaustavljanju otpuštanja. Posada je otpušten od strane federalnog suda u El Pasu, objavila je glasnogovornica njegovog advokata. "On uskoro leti za Majami", rekla je ona u telefonskom intervjuu.

Kuba i Venecuela optužuju Posadu – koji ima dugogodišnje veze sa američkom Centralnom obavještajnom agencijom CIA i koji je predvodio nekoliko napada protiv Kube – za poduzimanje terorističkig djela, uključujući i bombaški čin iz 1976. godine na putničkom avionu Cubana de Aviacion, u kojem je poginulo 73 putnika.

Posada je osuđen u Venecueli za planiranje ovog bombaškog terorističkog djela, ali je pobjegao iz zatvora nakon osam godina i priključio se operacijama koje je vodila SAD u Centralnoj Americi.

On je osuđen 2000. godine i u Panami zbog pokušaja atentata na kubanskog predsjednika Fidela Castra, ali je amnestiran četiri godine kasnije od strane panamskog predsjednika koji je imao jake veze sa SAD. Kuba optužuje Posadu i za izvođenje bombaških napada na kubanskom turističkom odmaralištu 1997. godine, u kojima je život izgubio jedan talijanski turist.