{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada SAD-a gasi HAARP jer im više nije potreban?

T
26.5.2014. u 22:04
262
125
Vlada SAD-a gasi HAARP jer im više nije potreban?
262
Vlada SAD-a gasi HAARP jer im više nije potreban?
Američki istraživački projekat HAARP, koji teoretičari zavjere krive za neke od najvećih prirodnih i industrijskih katastrofa u novijoj historiji, bit će zatvoren ovog ljeta, objavio je danas britanski Independent.
HAARP, High Frequency Active Auroral Research Program (Visokofrekventni program za aktivno istraživanje aurore), nije više potreban SAD-u, prenosi list, pozivajući se na vladu SAD-a.

Teoretičari zavjere tvrde da SAD mogu da koriste ovo postrojenje da bi utjecali na vremenske prilike, onesposobili satelite, pa čak i da kontrolišu umove, navodi Independent. Također vjeruju da je HAARP "krivac" za izazivanje bolesti i industrijske nesreće, kao što je slučaj sa raspadom shuttlea Kolumbija.

HAARP će se zatvoriti nakon finalnog istraživačkog projekta sredinom juna, a koji će sprovesti Agencija za napredne odbrambene istraživačke projekte (DARPA), također omiljene među teoretičarima zavjere, dodaje list.

Prije zatvaranja sajta HAARP-a 2013. godine, glasnogovornice sajta su isticali da u postrojenju smještenom na Aljasci, koje se koristi za proučavanje atmosfere i naročito jonosfere, nije bilo tajnih istraživanja.

"HAARP nije tajna. Nema tajnih dokumenata koji se odnose na HAARP", bilo je navedeno na sajtu.

Vlada SAD tvrdi da HAARP služi za proučavanje prirodnih procesa u jonosferi, u nadi stvaranja boljih radio-komunikacionih tehnologija.

Prema navodima pojedinih medija, HAARP godišnje "košta" pet miliona dolara. Rad na tom projektu započet je 1993. godine, a izgradnja je koštala više od 280 miliona dolara.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: