Kina
0

Vlada razmatra finansijske poticaje za donatore organa

FENA
Da bi bio smanjen problem znatno veće tražnje od ponude organa za transplantaciju, Vlada Narodne Republike Kine razmatra uvođenje finansijskih poticaja za ljude koji se odluče da ih doniraju, izvijestili su državni mediji u Pekingu.

U Kini je 2007. zabranjena transplantacija organa sa živih donatora, s izuzetkom bračnih drugova, krvnih srodnika, pastoraka ili usvojenika, a 2009. je lansiran nacionalni sistem koordinacije donacija organa poslije smrti, prenijela je novinska agencija Reuters.

U međuvremenu je manjak organa za transplantaciju doveo do nelegalne trgovine njima.

Državna novinska agencija Sinhua je citirala zamjenika kineskog ministra zdravlja Huang Jefua, koji je u jednom intervjuu iznio mišljenje da bi država donatorima organa mogla smanjiti medicinske troškove tokom boravka u bolnici ili troškove sahrane.

Huang napominje da bi mogli biti razmotreni i drugi poticaji za donatore, kao što su smanjivanje poreza, zdravstveno osiguranje ili oslobađanje od plaćanja školarine za članove davaočeve porodice.

Do kraja ove godine Kinezima će prilikom podnošenja prijave za vozačku dozvolu biti omogućena opcija da postanu davaoci organa poslije smrti.

Huang naglašava da niko neće biti primoravan da se registrira kao potencijalni davalac.

Svake godine gotovo 1,5 miliona Kineza imaju potrebu za organom koji bi im se transplantirao, ali samo 10.000 njih dobije potreban organ.

Mnogi organi za transplantaciju se još uvijek osiguravaju od osuđenika nad kojima je obavljena smrtna kazna, što nailazi na kritiku nekih visokih kineskih zdravstvenih zvaničnika, prenio je Reuters.