Neće biti pada vlade
0

Vlada Pakistana čeka zvanični dopis suda o hapšenju premijera

Anadolija
Glasnogovornik pakistanske vlade i ministar informisanja Pakistana Zaman Karia je u pakistanskom parlamentu održao konferenciju za novinare o jučerašnjoj odluci Vrhovnog suda ove zemlje u vezi sa hapšenjem premijera Pakistana Radže Perveza Ešrefa.

Kazao je da zvanična pisana odluka suda treba biti poslana Uredu za nacionalna pitanja, a da do tog momenta premijer Ešref ne može biti uhićen.

Ističući da ni čin hapšenja premijera, prema pakistanskom ustavu, neće značiti pad vlade, Kaira je kazao da će vlada nastaviti sa radom sve do formiranja nove.

Vrhovni sud Pakistana jučer je donio odluku o hapšenju pakistanskog premijera koji je osumnjičen za korupciju prilikom iznajmljivanja mobilnih elektro centrala u periodu kada je obnašao dužnost ministra nafte i vode Pakistana. Sud je premijeru Ešrefu dao rok od 24 sata da se preda i sudu dostavi određenu dokumentaciju u vezi sa spornim slučajem.

Glasnogovornik pakistanske vlade se osvrnuo i na proteste koje u Islamabadu tri dana za redom predvodi Pokret puta Kur'ana, kojim rukovodi Tahir-ul Kadri, kazavši da su zahtjevi opozicije „nestvarni“.

Ističući da je vlada Pakistana i dalje spremna na dijalog i dogovore, Kaira je kazao da je druga strana, odnosno lider pokreta Kadri, odabrao da poruke upućuje isključivo sa trga.

Kaira je podsjetio da će izborno tijelo Pakistana biti izabrano 16. marta i da će njegova zadaća biti da u roku od tri mjeseca raspiše izbore u zemlji, a da će do tada aktuelna vlada nastaviti sa radom.

Lider opozicione Islamske zajednice Pakistana Navaz Šeref je također izjavio da neće podržati demonstracije u glavnom gradu ove zemlje na kojima se zahtijeva ostavka aktuelne vlade.