Svijet
1

Vlada Norveške podnijela ostavku

FENA
Norveški laburistički premijer Jens Stoltenberg i njegova vlada podnijeli su u ponedjeljak ostavku kako bi ustupili mjesto desnoj koalicji u kojoj su konzervativci i prvi put populisti.

Koalicija lijevog centra, na vlasti od 2005. godine, izgubila je na izborima 9. septembra. Laburistička stranka ostaje prva formacija u zemlji, ali je izgubila većinu koju je imala zajedno sa svojim saveznicima.

Istu večer nakon izbora, Stoltenberg je izjavio da će zvanično podnijeti ostavku svoje vlade nakon prezentacije budžeta za 2014. godinu 14. oktobra.

Premijer je, kako nalaže tradicija, poreporučio kralju da povjeri lideru desne opozicije konzervativki Erni Solberg zadatak formiranja vlade.

Koalicija će okupiti konzervativce i populiste iz stranke Progres, koja se zalaže za restriktivniju imigracionu politiku i velika smanjenja poreza.

Manjinska u parlamentu, što nije neuobičajeno u Norveškoj, buduća desna koalicija načinila je savez, manje ili više neformalan, s dvije stranke desnog centra, demokršćanima i liberalima, kako bi se mogli izglasavati zakoni.