Italija
0

Vlada na udaru kritike zbog "Opela"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Italijanska vlada našla se na udaru kritike sindikata i opozicionih političara jer je odbila da podrži "Fiat" u pregovorima o kupovini njemačkog "Opela" i ubijedi Njemačku da bi italijanska auto-kompanija bila najbolji partner ove evropske filijale američkog "General motorsa", prenosi Tanjug.

Njemačka je u subotu postigla dogovor s kanadskim proizvođačem autodijelova "Magna", "General motorsom" i američkom vladom o spasavanju "Opela" prije nego što njegova matična kompanija GM proglasi stečaj u ponedjeljak, podsjeća Reuters.

"Italijanska vlada je bila posljednja koja se pitala", izjavio je lider Italijanske konfederacije sindikata radnika Guillermo Epifani u intervjuu koji danas objavljuje "Republica".

On je dodao da su o budućnosti "Opela" presudile političke odluke donesene u Detroitu i Berlinu.

Ministar ekonomije Giulio Tremonti je izjavio da je italijanski premijer Silvio Berlusconi mogao da iskoristi svoj uticaj, ali nije bio pitan, dodajući da se karakter diskusije promijenio i prešao na teren politike.

"Naša industrija je otišla u Berlin da igra nogomet prema važećim pravilima. Ali oni su promijenili igru, počeli su da igraju ragbi, koristeći pri tome ruke", rekao je on italijanskoj državnoj televiziji.

"Na teren su izašle vlade, njemačka vlada, ruska vlada", dodao je Tremonti.

On je rekao da će Berluskoni morati "prije ili kasnije...da da neku izjavu o "Opelu".

Nakon što je "Fiat" u petak saopćio da odustaje od učešća u pregovorima o kupovini "Opela", njemačka vlada je dan kasnije saopćila da će "Opel", koji je u vlasništvu "General motorsa", biti prodat kanadskoj kompaniji "Magna".

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da će "Magna" preuzeti njemačkog proizvođača automobila uz pomoć sredstava ruske državne banke Sberbank.