Jednomjesečni sukob
106

Vlada Mijanmara ne pristaje na primirje, Bangladeš smatra da je nasilje nad Rohinjama genocid

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Primirje koje je trebalo donijeti jednomjesečni mir Mijanmaru neće uroditi plodom jer su vladine snage odbile pristati na to kazavši da ne pregovaraju sa teroristima, misleći na Rohinja vojnike iz Rakhine.

Armija Rohinja Arsa objavila je primirje u nedjelju pozivajući vojsku Mijanmara da također odloži oružje, ali je portparol vlade Zaw Htay kazao da neće pregovarati s njima.

Blizu 300.000 Rohinja je napustilo Mijanmar otkako je nasilje eruptiralo prošlog mjeseca u Rakhini. Arsa je napala nekoliko policijskih stanica 25. augusta u poginulo je 12 osoba. Od tada su se sigurnosne snage obručile na narod Rohinja.

Civili su kazali kako su vojska i budisti proveli brutalno kampanju protiv njih, te da im spaljuju sela o čemu svjedoče i snimci. Mijanmar je sve to negirao kazavši da se oni bori protiv Rohinja terorista, a ne civila.

Arsa je najavila primirje na Twitteru kazavši da su se odlučili prekinuti vatru kako bi omogućili dolazak humanitarne pomoći u Rakhinu. Apelovali su na vladu da uzvrati istom mjerom.

"Nemamo politiku pregovaranja sa teroristima", kratko su poručili iz vlade.

Vlasti u Bangladešu kazale su kako se muči s velikim prilivom Rohinja u zemlju, a ministar vanjskih poslova Mahmood Ali okarakterisao je nasilje u Mijanmaru kao genocid.

Rohinja narod koji dolazi u Bangladeš živi u improviziranim kampovima i uprkos svim naporima međunarodnih agencija za pomoć i volonterima, nedostaje hrane, vode i lijekova.