Važan slučaj
1

Vlada Malte nudi milion eura i punu zaštitu za informacije o ubistvu novinarke

Piše: Er. M.
Daphne Caruana Galizia
Daphne Caruana Galizia
Vlada Malte ponudila je milion eura i punu zaštitu svim osobama koje imaju informacije o ubistvu novinarke Daphn Caruane Galizije ističući da je riječ o "slučaju od izuzetne važnosti".

"Vlada je u potpunosti predana rješavanju ubistva i privođenju odgovornih osoba pred lice pravde", saopćeno je iz Vlade Republike Malte.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange ponudio je također nagradu od 20.000 eura za sve one koji daju informaciju koja će dovesti do osude ubica istraživačke novinarke.

Podsjećamo, malteška istraživačka novinarka Daphne Caruana Galizia, koja je razotkrila veze svoje zemlje s curenjem tzv. Panamskih dokumenata, izgubila je život prošle sedmice kada je njen automobil raznesen u eksploziji bombe dok se vozila u blizini svog doma.

Sin stradale novinarke izjavio je da je njegova majka ubijena zbog svojih napora da razotkrije političku korupciju u državi.

"Moja majka je ubijena jer je stala između vladavine zakona i onih koji ga žele kršiti", napisao je u objavi na Facebooku Matthew Caruana Galizia.