Apel za pomoć
0

Vlada Maldiva održala sjednicu pod morem

Sarajevo-x.com
Kako bi skrenuli pažnju javnosti na opasnosti od klimatskih promijena Vlada Maldiva odlučila je održati sjednicu pod morem.

Obučeni u crna ronilačka odjela ministri u vladi na čelu sa predsjednikom Mohamedom Nasheedom održala je tridesetominutni sastanak pod morem.

Na ovaj čin su se odlučili kako bi skrenuli pažnju javnosti, s obzirom da otočnoj državi Maldivi i najmanjii porast razine mora ugrožava opstanak.

Naime, Maldivi, koji su poznati po luksuznim hotelima, rajskim plažama, prelijepim koraljnim grebenima, nalaze se na samo tri metra iznad razine mora, te ukoliko se ubrzo ne zaustave klimatske promjene, ovo tropsko otočje će za nešto manje od sto godina biti potopljeno.

Ministri su također najavili da će odijela u kojima su ronili staviti na aukciju kako bi sakupili novac za zaštitu jednog koraljnog grebena.

Pod vodom je potpisan i dokument kojim se sve zemlje svijeta pozivaju da smanje emisiju štetnih gasova.

Simbolična sjednica kao znak upozorenja ali i skretanja pažnje javnosti planirana je dva mjeseca i za to vrijeme ministri su vježbali ronjenje. Na dnu lagune bili su postavljeni stolovi, a misnistri su komunicirali signalima i natpisima na tablama.