Svijet
0

Vlada Izraela: Naša sigurnost iznad svega

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Izraelska vlada u četvrtak je odgovorila na govor američkog predsjednika Baracka Obame koji je održao u Kairu porukom da dijeli njegove nade u mir na Bliskom istoku, ali da je za nju nadasve važna sigurnost države Izraela.
  • Dijelimo nadu predsjednika Obame da američki napori urode otvaranjem novog doba koje će okončati sukob te da se ostvari arapsko priznanje Izraela kao zemlje židovskog naroda koji živi u sigurnosti i miru na Bliskom istoku, stoji u službenom saopćenju vlade, prenose agencije.

  • Izrael je predan miru i učinit će sve što može kako bi širio krug mira poštujući svoje nacionalne interese, u prvome redu te iznad svega svoju sigurnost, stoji u izjavi vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Obama je u govoru zatražio prekid širenja židovskih naselja ali u svojoj izjavi Izrel ne spominje to pitanje kao ni pitanje buduće palestinske države.

Na Obamin raniji poziv da prekine širenje izraelskih naselja, premijer Netanyahu najavio je ranije da će njegova vlada nastaviti proširivati postojeća naselja na Zapadnoj obali. Netanyahu nije javno želio podržati rješenje o dvjema državama koje bi postojale jedna pored druge, kao rješenje za palestinsko-izraelski sukob.