Jemen
0

Vlada i pobunjenici postigli sporazum o prekidu vatre

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jemenska vlada i šiitski pobunjenici sa sjevera zemlje postigli su u četvrtak sporazum o prekidu vatre, čime je okončan šestogodišnji sukob.

"Odlučili smo da od ponoći obustavimo vojne operacije u sjeverozapadnoj oblasti", navedeno je u saopćenju vlade koje su prenijeli državni mediji.

U saopćenju je istaknuto da će se sporazumom obustaviti krvoproliće i uspostaviti mir u sjeverozapadnoj regiji i omogućiti povratak raseljenih osoba.

Lider pobunjenika, koji se žalio na društvenu, vjersku i ekonomsku diskriminaciju, također je naredio svojim borcima da se povinuju sporazumu o prekidu vatre, prenijele su agencije.

Nekoliko ranijih prekida vatre nije dugo bilo na snazi, uglavnom zbog toga što su pobunjenici smatrali da njihovi zahtjevi nisu ispoštovani.

Nemiri u Jemenu izazvali su strahovanja zapadnih zemalja i susjedne Saudijske Arabije da bi tu zemlju mogli koristiti pripadnici Al-Qaide za bazu iz koje bi pokretali napade.

Ranije tokom dana jemenski vojni izvori su saopćili da je u sukobima na sjeveru zemlje poginulo 12 jemenskih vojnika i 24 pobunjenika.

Sukobi su izbili u regiji Saada, 240 kilometara sjeverno od Sanae, kao i u Harf Sufyanu i Malahidu, nedaleko od granice sa Saudijskom Arabijom.