Svijet
0

Vlada dodijelila tri miliona kuna zakladi "Kornat"

FENA
Hrvatska Vlada donijela je na današnjoj sjednici jednoglasnu odluku da uplati tri miliona kuna u Zakladu za pomoć porodicama poginulih i stradalih vatrogasaca "Kornat", a taj će novac osigurati iz proračunske zalihe.

Po riječima premijera Ive Sanadera Zaklada će znati kako raspolagati s tim novcem koji je uplatila Vlada, kao i sa sredstvima koja su ovih dana u tu zakladu uplaćena zahvaljujući brojnim humanitarnim akcijama i pojedincima.

Ta će zaklada, dodao je Sanader, nastaviti i dalje raditi, a pomoć će i obitelji vatrogasca stradaloga u gašenju požara na otoku Hvaru.

Istaknuvši da obitelji vatrogasaca stradalih u gašenju požara na Velikom Kornatu očekuje da istraga o toj najvećoj tragediji u hrvatskom vatrogastvu bude što prije završena, premijer Sanader smatra da se istraga mora provesti profesionalno i bez pogrešaka.

Jer, kako je dodao, ne bi bilo dobro kada bi se zbog brzine napravila pogreška.

Ipak, očekuje da će do sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja će se održati sljedeće srijede, biti poznati barem preliminarni rezultati istrage.

O dosadašnjemu tijeku istrage izvijestio je ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin rekavši da je do sada ispitano više od stotinu svjedoka te da je utvrđeno da zapovjednik šibenske vatrogasne postrojbe Dražen Slavica nije poštivao propisanu procedure te da se još utvrđuje je li bilo nekih drugih zapovjednih propusta.

Kirin je izvijestio da je zbog tragedije na Kornatu ostavku ponudio i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Đuro Poldrugač što je već prije učinio i ravnatelj Hrvatske vatrogasne zajednice Mladen Jurin.

Izvijestio je da je osnovana i interdisciplinarna skupina koja će utvrditi sve okolnosti vezane za tu tešku tragediju.

Podržavši osnivanje te interdisciplinarne radne skupine premijer Sanader istaknuo je da je ove godine bilo oko dvije tisuće požara koje su vatrogasci uspješno ugasili.

Rekao je da se radi o ljudima posebnoga kova te da se mora zaštiti taj častan poziv.

Jer, utvrdio je premijer, vatrogasni sustav dobro funkcionira o čemu govore i stotine tisuća poziva zahvalnosti i potpore vatrogascima.

U velikoj tragediji koja se dogodila 30. kolovoza na Velikom Kornatu smrtno je stradalo 11 vatrogasaca, a za živote dvojice vatrogasaca još se bore liječnici u splitskoj bolnici.