Napeto u susjedstvu
60

Vlada Crne Gore odlučuje o ugovoru sa SPC, tenzije širom države

S. Š.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović (Foto: Twitter)
Premijer Crne Gore Dritan Abazović (Foto: Twitter)
Vlada Crne Gore će u četvrtak glasati o predloženoj verziji Temeljnog ugovora kojim bi se trebala regulisati pitanja između države i Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Dan uoči glasanja obilježile su tenzije unutar same vlade, ali i među građanima koji su izlazili na proteste negodujući zbog sporazuma koji je crnogorski premijer Dritan Abazović postigao sa patrijarhom Porfirijem tokom njegove prošlosedmične posjete Beogradu.

Ministre odbrane i vanjskih poslova Raška Konjevića i Ranka Krivokapića iz Socijaldemokratske partije (SDP), koji se protive sadržaju ugovora sa SPC, premijer Dritan Abazović nazvao je "ekstremistima koji imaju za cilj da destabilizuju Vladu i da državu vrate u devedesete godine".

Konjević je na Twitteru odgovorio Abazoviću ocjenom da je "bolje biti ekstremista za svoju državu, nego njen izdajnik".

Abazović je u jednom svom obraćanju medijima potvrdio i da može doći do destabilizacije Vlade nakon glasanja o Temeljnom ugovoru.

Osim SDP-a i Demokratska partija socijalista (DPS) čiji je lider predsjednik države Milo Đukanović - koja nema ministre u Vladi, ali joj obezbjeđuje podršku u Parlamentu, protivi se formulacijama Temeljnog ugovora, koji je Vlada usaglasila sa SPC.

Oni smatraju da takav ugovor daje prednost SPC u odnosu na interese Crne Gore, piše portal CDM.me.