Kineski premijer Wen Jiabao
0

Vlada će riješiti "veliko nezadovoljstvo" naroda

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Kineski premijer Wen Jiabao priznao je danas da u Kini postoji "veliko nezadovoljstvo" zbog sve dubljeg jaza između bogatih i siromašnih, korupcije i drugih problema i obećao da će njegova vlada uložiti dodatne napore da ispuni zahtjeve naroda.

U govoru o "stanju nacije", kojim je otvoren 10-dnevni kongres Komunističke partije Kine, Wen je priznao da njegova vlada još uvijek nije u osnovi riješila veliki broj pitanja koje su uzrok narodnog nezadovoljstva.

"Postoje veliki problemi rasta cijena u svim oblastima života, bezbjednosti hrane i raširene korupcije", rekao je on, dodajući da su poznati slučajevi da ljude protjeruju sa njihove zemlje radi unosnih građevinskih i preduzimačkih projekata.

Kina će, istakao je on, efikasno riješiti probleme koje uzrokuju nezadovoljstvo među masama. 

"Moramo imati snažan osjećaj odgovornosti prema narodu i raditi neumorno i strpljivo na rješavanju tih problema na zadovoljstvo naroda", rekao je Wen pred oko 3.000 dlegata na kongresu Komunističke partije u Pekingu u govoru koji je trajao dva sata.

Jedno od glavnih pitanja kongresa je i rastuća inflacija u zemlji i Wen je obećao da će se rukovodstvo zemlje zalagati da zauzda rastuće cijene hrane i stanova upozoravajući da taj problem "pogađa socijalnu stabilnost" zemlje.

"U domenu makroekonomije naš prioritet mora biti kontrola i stabilnost cijena", rekao je Wen, ističući plan vlade da inflacija u ovoj godini ne pređe četiri, a budžetski deficit dva odsto.
Inflacija u januaru iznosila je 4,9 odsto uprkos nizu mjera uključujući i tri povećanja kamatne stope u posljednjih nekoliko mjeseci. Očekuje se, takođe, da će na kongresu biti donesen novi petogodišnji plan, a pretpostavlja se da će Xi Jinping biti izabran za novog lidera partije, a samim tim i Kine.

Od kada je Xi u jesen prošle godine imenovan za potpredsjednika Centralne vojne komisije, dakle zamjenika vrhovnog komandanta armije, niko više ne sumnja da će on 2012. godine naslijediti predsjednika Xua Jintaoa. 

Analitičari kažu da je Xi Jinping čovjek centra i umjerena osoba i da će biti izabran za predsjednika, jer u partiji smatraju da će nastaviti dosadašnju politiku, da neće praviti potrese i eksperimentisati.