James Luko
0

Vlada Britanije spriječila hapšenje Karadžića 1997.

FENA
Bivši visoki zvaničnik Ujedinjenih naroda u BiH i Haškog tribunala James Luko izjavio je da je policija RS 1997. godine radila s međunarodnim snagama na hapšenju Radovana Karadžića, ali da je ta akcija obustavljena jasnom naredbom vlade u Londonu da Britanci ne hapse Karadžića.

Luko je za današnji "Blic" naveo da je policija Republike Srpske pod kontrolom tadašnje predsjednice RS Biljane Plavšić 1997. godine intenzivno sarađivala sa međunarodnim snagama na hapšenju Karadžića, ali da je vlada u Londonu u posljednjem trenutku obustavila akciju hapšenja i naredila svojim vojnicima da Karadžića ne diraju.

Detaljno opisujući događaje, Luko je rekao da mu je krajem jula ili početkom augusta 1997. mladi oficir policije RS precizno objasnio da će se Karadžić nalaziti u maloj koloni vozila koja će doći u Banju Luku, ili proći kroz grad, navodeći čak i automobil u kome će biti bivši predsjednik RS.

"Bilo je očigledno da oni žele da mi uhapsimo Karadžića. To bi mnogo pomoglo Plasvšićevoj u njenoj borbi protiv Pala, a ne bi morali da lično učestvuju u akciji", naveo je on.

Otišao je potom u sjedište britanske vojske u jednoj fabrici na obodu Banje Luke i informaciju prenio komandatnu britanskih snaga, generalu Angusu Remziju, koji je naredio avionima "avaks" da počnu sa praćenjem i slanjem slike kolone koja je već bila stigla do jednog britanskog kontrolnog punkta kod Banje Luke.

"Ubrzo, konvoj se pojavio na ekranima. Britanski general je bio veoma uzbuđen i uzviknuo je: Sada ga imamo", prenio je Luko, navodeći da je general vojnicima rekao da se pripreme za slučaj da dođe do otpora prilikom hapšenja.

General Remzi potom je otišao da o svemu obavijesti vladu u Londonu, ali se poslije desetak minuta vratio, izgledajući veoma frustrirano.

"Hladnim glasom je rekao: 'Mi nismo policija, mi smo vojnici, tako da ovo nije naša obaveza. Na policiji RS je da uhapsi Karadžića. Međunarodne snage mogu samo da pomognu kasnije, ukoliko dođe do nemira u Banjoj Luci'", naveo je Luko.

Prema njegovim riječima, bilo je očigledno da je general Remzi dobio jasnu naredbu Londona da ne hapse Karadžića.

"Poruka iz Londona bila je nekonzistentna sa činjenicom da su u to vreme Britanci i Francuzi oformili jedinice za potragu za Karadžićem i njegovo hapšenje", rekao je Luko, a prenosi "Blic".