Dmitrij Medvedev
0

Vježbe NATO-a u Gruziji stvaraju napetosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vojne vježbe NATO-a koje se održavaju u Gruziji stvaraju napetosti i ne pridonose evropskoj sigurnosti, izjavio je u Barvihi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nakon razgovora s talijanskim premijerom Silvijem Berlusconijem, prenose u subotu ruski mediji.

"Ne možemo a da ne budemo zabrinuti zbog vježbi NATO-a u Gruziji. One stvaraju napetosti i ne pridonose međunarodnoj sigurnosti", rekao je Medvedev novinarima.

Medvedev i Berlusconi sastali su se u Barvihi, u moskovskoj oblasti, kako bi razgovarali o evropskoj sigurnosti, predstojećem samitu G8, koji bi se trebao održati u julu u Italiji, i nizu drugih pitanja.

Ruski predsjednik izrazio je nadu da će na sastanku s američkim predsjednikom Barackom Obamom, predviđenom za juli, biti postignut pomak u vezi neriješenih pitanja između Rusije i SAD-a.

-"Na početku jula , nekoliko dana prije samita u Italiji, održat ćemo sastanak (s Obamom) u Rusiji i nadam se da će taj sastanak podići dijalog na novi nivo te da će obje strane realno pristupiti pitanjima u kojima sada postoje razilaženja", rekao je on.

Medvedev je najavio da će Rusija predložiti međunarodnoj zajednici u vrijeme samita G8 da se ponovo pokrene rasprava o pitanju uspostave nadnacionalne valute.