Guverner Blagojevich
0

"Vješaju me kao na Divljem zapadu"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Guverner američke savezne države Illinois Rod Blagojevich, demokrat srpskog porijekla, u petak je predstojeće senatsko suđenje u postupku njegova opoziva uporedio s vješanjem na Divljem zapadu.

Kongres Illinoisa pokrenuo je postupak opoziva Blagojevicha, optuženog za korupciju zbog pokušaja prodaje upražnjenog mjesta Baracka Obame u Senatu i drugih nezakonitosti, u sklopu kojeg mu u ponedjeljak počinje suđenje u Senatu Illinoisa u Springfieldu.

Blagojevich se u petak požalio novinarima da mu pravila Senata ne dopuštaju sudjelovanje u postupku i pozivanje svjedoka, što je uskraćivanje prava na odbranu.

Guverner, poznat po živopisnim javnim nastupima, povukao je usporedbu s Divljim zapadom, i pričom o kauboju koji je optužen da je ukrao konja.

"Jedan od onih koji ga optužuju traži da ga objese, dok drugi predlaže da mu se prvo pošteno sudi, a onda ga se objesi", ispričao je Blagojevich na konferenciji za štampu u Centru James Thompson u Chicagu.

"Prema tim pravilima, ja ne dobijam pošteno suđenje. Oni me samo vješaju", rekao je. Najavio je da ne planira sudjelovati na suđenju u ponedjeljak, jer se radi o "gaženju ustava".

Blagojevich je pozvao novinska uredništva da lobiraju za njega kako bi se izmijenila pravila suđenja za opoziv, te učinila pravednijima prema optuženima.

Među saveznim optužbama za korupciju, temeljem kojih je Blagojevich uhapšen 9. decembra i pušten uz kauciju, jest i ona prema kojoj je pomoć bejzbol klubu Chicago Cubs da država kupi stadion Wrigley Field, uslovljavao otpuštanjem urednika The Chicago Tribunea, vlasnika kluba.

Prikazujući se kao žrtvu, Blagojevich je rekao da mu senatska pravila zabranjuju pozivanje svjedoka, a da bi on želio pozvati svjedoke poput Rahma Emanuela, Valerie Jarrett, visoke dužnosnike Bijele kuće, kongresnika Jessea Jacksona Jr., senatora Johna McCaina i druge.

Prema izvještaju The Chicago Tribunea, Blagojevich je mnogao zvati svjedoke, ali je propustio rok do kada je njihov popis treba predati Senatu.

Suđenje za opoziv je politički, a ne pravosudni postupak.

Senat Illinoisa zakazao je početak suđenje za ponedjeljak. Blagojevichevi odvjetnici su najavili da će guverner bojkotirati suđenje jer je nepošteno, te da se ni oni neće pojaviti. Zastupnici su ocijenili da će to samo skratiti cijeli postupak.

Blagojevicha vjerojatno očekuje i pravo suđenje za korupciju, nakon kojeg bi se mogao pridružiti svom prethodniku, guverneru Illinoisa od 1999. do 2003., Georgeu Ryanu, koji zbog korupcije izdržava kaznu od šest godina i šest mjeseci zatvora, u kaznionici Terre Haute, Indiana.

Tradiciju je započeo bivši guverner Illinoisa David Walker (od 1973. do 1977.), koji je krajem 1980-ih zbog krivokletstva osuđen na sedam godina zatvora.