Egipat
0

"Vjerujemo u dobar ishod pregovora s otmičarima"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Egipat je u direktnim pregovorima s otmičarima koji su prošle sedmice uzeli 19 talaca, među kojima su i evropski turisti, a pregovarači su optimistični oko postizanja "dobrog ishoda" u skorije vrijeme, saopćio je u četvrtak izvor iz egipatske vlade.

"Trenutno su u toku pregovori s otmičarima. Egipatski pregovarčki tim radi na oslobađanju talaca u saradnji sa sudanskim i njemačkim kolegama", izjavio je izvor Reutersu pod uvjetom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da se obraća medijima.

Izvor je izjavio da nije upoznat sa sadržajem pregovora, ali da su članovi tima optimistični da mogu ostvariti "dobar ishod uskoro". Kazao je da su Egipćani uključeni u direktne razgovore u srijedu. Za Nijemce je javljeno da učestvuju u pregovorima odranije, javili su državni mediji.

Četvorica od pet maskiranih ljudi oteli su turističke avanturiste - pet Nijemaca, pet Italijana, Rumuna i osam Egipćana - prošle sedmice dok su bili na pustinjskom safariju od egipatskle oaze Dahla do platoa Gilf al-Kabir u pustinji.

Otmica, koja se desila u udaljenoj i slabo čuvanoj regiji u blizini egipatske granice sa Sudanom i Libijom, prva je takve vrste na egipatskoj teritoriji, ali ima zajedničkih crta s drugim otmicama na zapadnom rubu goleme afričke pustinje.

Sudan je saopćio u srijedu da su taoci živi i zdravi i da ih egipatske i sudanske vlasti posmatraju s distance, izbjegavajući sukob koji bi mogao rezultirati gubicima života.

Otmičari ih drže unutar sudanske teritorije u blizini Jebel Oweniata, koji je s 1.900 metara nadmorske visine najviši vrh u regiji dugoj više stotina kilometara.

Otmičari su zaprijetili da će ubiti taoce ako vlasti pokušaju da ih pronađu avionom, izjavio je ranije visoki egipatski zvaničnik, iako je ministar turizma u državnim medijima negirao takvu prijetnju.

Pojavile su se proturječne informacije o identitetu otmičara. Egipatski zvaničnici saopćili su da bi otmičari mogli biti Sudanci ili Čađani, dok su sudanski zvaničnici izjavili kako vjeruju da su otmičari Egipćani.

Putem telefonskih razgovora s vlasnikom turističke kompanije koja organizuje avanturistički obilazak - koji je držan zajedno s turistima i svojom suprugom njemačkog porijekla - otmičari su tražili veliku otkupninu.

Egipatski sigurnosni izvori saopćili su da su oni zahtijevali šest miliona eura.

Analitičari tvrde kako izgleda da otmičari nemaju političke ili ideološke motive, za razliku od islamskih ekstremista koji su napadali turiste u dolini Nila i na Sinajskom poluostrvu u 1990-im i sredinom ove decenije.

Incident, međutim, predstavlja veliku glavobolju za egipatsku vladu, koja smatra očuvanje reda i zakona u toj nemirnoj regiji jednim od svojih najvećih uspjeha. Na turizam otpada više od šest posto egiptskog bruto domaćeg proizvoda.

U području u kojem su oteti taoci nalaze se pećine s prahistorijskim crtežima po stijenama koji datiraju unazad 10.000 godina. Putnici također mogu obići obližnju Pećinu plivača, koju je učinio slavnim film "Engleski pacijent" iz 1996.