Stari gotovo 2.000 godina
80

Vjerski fanatizam? Amerikanac razbio drevne rimske kipove u izraelskom muzeju

B. H.
Foto: Izraelska policija
Foto: Izraelska policija
Američki turist uhapšen je u četvrtak zbog uništavanja drevnih rimskih kipova u muzeju Izraela u Jerusalemu.

Prema policijskom saopćenju, policajci su pozvani na mjesto događaja u četvrtak navečer nakon što je posjetitelj muzeja namjerno razbio i znatno oštetio nekoliko skulptura.

Fotografije koje su objavile vlasti pokazuju dvije skulpture koje su srušene s postolja i razbijene u nekoliko dijelova u arheološkom krilu muzeja. Riječ je o glavi Atene iz 2. stoljeća n. e. koja je otkrivena 1978 i kipu grifona koji drži točak sudbine koji predstavlja rimsku boginju Nemesis datiranu u 210.-211. n. e. i otkrivenu 1957. godine.

Izraelski muzej saopćio je samo da su dva uništena artefakta bili "drevni rimski kipovi koji datiraju iz 2. stoljeća nove ere" koji su bili izloženi u arheološkom odjelu.

Policija je saopćila da je čuvar muzeja zadržao 40-godišnjeg muškarca prije nego što je policija stigla i uhapsila ga. Muzej je dostavio fotografiju štapa s kojim je osumnjičenik lutao po muzeju i koji je korišten za izvođenje napada.

Osumnjičenika je ispitala policija, koja namjerava zatražiti da sudija odbije kauciju. Policija navodi je da je muškarac uništio kipove jer vjeruje da su "protiv Tore".

Oštećene skulpture prebačene su u konzervatorski laboratorij muzeja na profesionalnu restauraciju. Nazivajući incident "zabrinjavajućim" i "teškim", muzej je saopćio da on ipak neće utjecati na njegovo funkcionisanje ili radno vrijeme.

Muzej je potvrdio da su izloženi kipovi originalni artefakti. U februaru ove godine još je jedan američki turist uhapšen zbog uništavanja kipa unutar "Crkve bičevanja" u gradu Jerusalemu.