Sastanak u Istanbulu
0

Vjerske vođe zagovaraju novi džihad u Gazi

Sarajevo-x.com
Foto: BBC
Foto: BBC
U Istanbulu se prethodnog vikenda okupilo oko 200 vjerskih vođa koji su sa predstavnicima pokreta Hamas razmatrali opciju novog džihada u Gazi.

Kako javlja specijalni izvještač BBC-a, sala hotela u blizini aerodroma Ataturk bila je prepuna konzervativnih šeika i naučnika koji su pozivali na rat protiv Izraela i podršku Hamasu.

Odabir Turske kao mjesta sastanka veoma je značajan, te su arapski vjerski lideri bili spremni zanemariti historijske razlike sa ovim narodom, zaključuje Bill Law.

"U toku prethodnih 100 godina naše veze su bile slabije, ali nas je Palestina sve ujedinila", kaže jedan od prisutnih.

Mnogi delegati s poštovanjem su govorili o turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu koji je prije dvije sedmice iz protesta napustio debatu o Gazi u Davosu.

Naziv istanbulske konferencije bio je Globalna kampanja protiv agresije, a na njoj je bilo riječi o jačanju Hezbollaha, šiitskog pokreta u Iranu.

O ratu u Gazi govorilo se kao o pobjedi, a ovo područje nazivano je "darom" koji "nudi moć i pomiruje razlike".

"Sad smo svi ujedninjeni protiv cionizma", kaže Saudijac Mohsen al-Awajy.

Na sastancima zatvorenim za javnost delegati su se fokusirali na pokretanje "trećeg fronta džihada", prvim i drugim smatrajući one u Afganistanu i Iraku. Jačina izraelskih napada "razbudila" je sve muslimane, kaže Awajy i dodaje kako je Gaza "legitimno područje za operacije svetog rata."

Mohammed Nazzal, jedan od lidera Hamasa, pozvao je vlade arapskih zemalja da "otvore svoje granice i dozvole ratnicima da uđu." Delegati iz zemalja Bliskog istoka, ali i Somalije, Sudana, Pakistana i Indonezije pozdravili su ga glasnim aplauzom kad je podigao prst i izjavio: "Neće biti dogovora sa Izraelom... samo će oružje donijeti poštovanje."