{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada

S
14.1.2014. u 20:04
0
107
Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada
0
Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada
Foto: AFP
Nasilje i diskriminacije kojima vlasti i suparničke vjere izlažu pojedine vjerske grupe dostigli su do sada nezabilježen nivo u cijelom svijetu, izuzimajući Sjevernu i Južnu Ameriku, navodi se u izvještaju Istraživačkog centra Pew Research.
Društvena netrpeljivost kao što su napadi na pripadnike vjerskih manjina ili pritisak da se prihvate određene norme izraženi su u jednoj trećini od 198 zemalja i teritorija na kojima je istraživanje provedeno 2012. posebno na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike.

Vjerski motivisan terorizam i sektaško nasilje događali su se te godine u jednoj petini ispitanih teritorija, a države su u gotovo 30 odsto njih nametale zakonska ograničenja u odnosu na vjeroispovijest ili na odjeću kakvu propisuje vjera.

"Vjerski motivisana netrpeljivost u porastu je u svim većim regijama svijeta osim u dvije Amerike", kaže se u izvještaju te nestranačke organizacije čije je sjedište u Washingtonu.

U izvještaju se ne navode razlozi za porast neprijateljstava prema hrišćanima, muslimanima, Jevrejima i kategoriji 'ostalih', uključujući Sike i ateiste.

Hindusi, budisti i narodne religije izložene su nižem nivou netrpeljivosti.

Budući da neke od zemalja koje uvode brojne restrikcije, kao što su Kina, Indonezija, Rusija i Egipat imaju i veliki broj stanovnika, Institut procjenjuje da 76 posto ukupnog stanovništva svijeta trpi neki oblik institucionalnog ili neslužbenog ograničavanja vjerskih sloboda.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: