|

Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada

Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada
0
S
SRNA
14.1.2014. u 20:04
107
komentara
0

dijeljenja
Vjerska netrpeljivost na najvišem nivou do sada Foto: AFP
Nasilje i diskriminacije kojima vlasti i suparničke vjere izlažu pojedine vjerske grupe dostigli su do sada nezabilježen nivo u cijelom svijetu, izuzimajući Sjevernu i Južnu Ameriku, navodi se u izvještaju Istraživačkog centra Pew Research.
Društvena netrpeljivost kao što su napadi na pripadnike vjerskih manjina ili pritisak da se prihvate određene norme izraženi su u jednoj trećini od 198 zemalja i teritorija na kojima je istraživanje provedeno 2012. posebno na Bliskom istoku i na sjeveru Afrike.

Vjerski motivisan terorizam i sektaško nasilje događali su se te godine u jednoj petini ispitanih teritorija, a države su u gotovo 30 odsto njih nametale zakonska ograničenja u odnosu na vjeroispovijest ili na odjeću kakvu propisuje vjera.

"Vjerski motivisana netrpeljivost u porastu je u svim većim regijama svijeta osim u dvije Amerike", kaže se u izvještaju te nestranačke organizacije čije je sjedište u Washingtonu.

U izvještaju se ne navode razlozi za porast neprijateljstava prema hrišćanima, muslimanima, Jevrejima i kategoriji 'ostalih', uključujući Sike i ateiste.

Hindusi, budisti i narodne religije izložene su nižem nivou netrpeljivosti.

Budući da neke od zemalja koje uvode brojne restrikcije, kao što su Kina, Indonezija, Rusija i Egipat imaju i veliki broj stanovnika, Institut procjenjuje da 76 posto ukupnog stanovništva svijeta trpi neki oblik institucionalnog ili neslužbenog ograničavanja vjerskih sloboda.
Prijavi grešku


Komentari (107)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...