{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vjernici Ruske pravoslavne crkve svečano dočekali Vaskrs

F
27.4.2008. u 11:48
0
0
Vjernici Ruske pravoslavne crkve svečano dočekali Vaskrs
0
Vjernici Ruske pravoslavne crkve svečano dočekali Vaskrs
Foto: Reuters
Ponoćnim liturgijama, molitvama i litijama u svim hramovima Ruske pravoslavne crkve, kojih je približno 28.000, noćas je dočekan najveći i najradosniji hrišćanski praznik - Hristovo vaskrsenje.
Ponoćnju vaskršnju liturgiju pred blizu 5.000 vjernika i najvišim državnim vrhom Rusije i u prisustvu sadašnjeg i budućeg ruskog predsjednika Vladimira Putina i Dmitrija Medvedeva, služio je patrijarh moskovski i cijele Rusije Aleksij Drugi.

Prema procjenama, moskovske crkve okićene cvijećem sa upaljenim svjetiljkama i svijećama pohodilo je više od 110.000 vjernika, a televizijski državni kanali prenosili su direktno ponoćno bogosluženje.

Pred početak svečane litije u Hram Hrista Spasitelja, specijalnim letom iz Jerusalima ruska delegacija dopremila je Sveti oganj, kojim su zapaljene svijeće vjernika u litiji koja je ophodila crkvu.

Ruski patrijarh je u poslanici povodom najvećeg hrišćanskog praznika, pozvao hrišćane da uvijek pamte božju ljubav i čuvaju u srcu vaskršnju radost. Aleksij Drugi je izrazio nadu da će sjećanje na vaskrslog Spasitelja ozariti duhovnom svjetlošću život porodica, zajednica i naroda u Rusiji.

Patrijarh Aleksij se poslije službe posebno obratio i čestitao praznik Putinu, Medvedevu i njihovim suprugama Ljudmili i Tatjani, zahvalio aktuelnom predsjedniku na onome što je za osam godina na funkciji šefa države zajedno sa Medvedevom učinio za Rusiju, rekavši da će se crkva i dalje moliti da im "Gospod da snage da nastave sa velikim podvizima na dobrobit ljudi i Rusije".

Za posljednje tri godine godine najsvečaniji od praznika, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću, slavi u Rusiji sve veći broj stanovnika, kao dio tradicije, sa prazničnom trpezom, uz "kulič" - uskršnji kolač od tjesta i jaja, osvještan na Veliku subotu, i "pashu" - specijalno jelo od mladog sira, pavlake i jaja, ukrašeno ušećerenim voćem, koja predstavlja simbol Groba Gospodnjeg i simbol "pune kuće". Uz "kulič" i "pashu", neizostavna su šareno ofarbana jaja.

Prema istraživanju Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja broj onih koji ne namjeravaju da obilježe praznik sveden je na samo šest odsto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: