Svijet
0

Vječni predsjednici

Sarajevo-x.com
Fidel Castro
Fidel Castro
Pervez Musharraf, Vladimir Putin i Hugo Chavez posljednji su predsjednici koji su iskoristili zamke demokratije kako bi što je duže moguće ostali na vlasti i održali svoj status predsjednika čiji se kraj mandata nikako ne nazire. U ovosedmičnoj rubrici "The List“, redakcija magazina Foreign Policy objavila je popisi vječnih predsjednika.

Fidel Castro, predsjenik Kube

Castro je u samom vrhu moći već dugih 48 godina. Posljednji put je izabran 2003. godine. Biralo ga je posebno tijelo unutar državnog parlamenta, a Castro je dobio stopostotnu podršku. Zbog bolesti, Castro je "punomoć za vladanje“ privremeno dao svome bratu Raulu Modesti Castru Ruzu. Iako Castro tvrdi da na Kubi vlada demokratija koje je „hiljadu puta ozbiljnija i iskrenija“ od one u SAD-u, na Kubi je zabranjeno izlagati bilo kakvo drugačije političko uvjerenje od onoga kojeg ima Fidel Castro.

Omar Bongo, predsjednik Gabona

Bongo je na vlasti dugih 39 godina, a posljednji mandat dodijeljen mu je 2005. godine sa 79,2% glasova. Bongo je jedan od vladara sa najdužim mandatom, a tokom cijele vladavine strogo kontroliše medije. Godine 2003. državni parlament kojim dominira Bongova stranka usvoijo je određene ustavne amandmane kojim se reguliše mogućnost stalnog ponovnog izbora istog predsjednika.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ali Abdullah Saleh, predsjenik Jemena

Ali Abdullah Saleh prvi je čovjek Jemena već 29 godina, a posljednji put je izabran 2006. godine sa 77,2% glasova. Izbori održani prošle godine značajni su i po činjenici da se Saleh po prvi put susreo sa ozbiljnim konkurentom za predsjednički mandat. Posmatrači Evropske unije nakon izbora su kazali da je policija širila strah među glasačima te da je vladajuća stranka koristila državni kapital za finansiranje predizborne kampanje.

Maumoon Abdul Gayoom, predsjenik Maldiva

Maumoon Abdul Gayoom Maldivima vlada već 28 godina. Stanovništvo Maldiva mu je 2003. godine posljednji put dalo podršku sa 90,3% glasova. Svoj politički sistem Gayoom naziva "ograničenom demokratijom“. Njegova vlada tvrdi da stalna vladavina Gayooma pospješuje državni napredak i ekonomiju, ali iako ekonomija na Maldivima u prosjeku godišnje poraste za 7,35%, tamošnje stanovništvo ne uživa u bogatstvu.

[SLIKA]2[/SLIKA]Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, predsjednik Ekvatorijalne Gvineje

Ekvatorijalna Gvineja svoga vladara Mbasogoa ima već punih 28 godina, a posljednji put izabran je 2002. godine sa 97,1% glasova. Najbogatiji vladar u Africi na vlast je došao 1979. godine ubivši svoga ujaka i preuzevši tako kontrolu nad zemljom. Obiang u principu dozvoljava postojanje opozicionih partija.

Hun Sen, premijer Kambodže

Kambodža nije promijenila premijera već 22 godine. Kambodžanci su mu posljednji put ukazali povjerenje 2003. godine kada je njegova partija osvojila 43% glasova i tako osigurala većinu u tamošnjem državnom parlamentu. Na predsjedničkim izborima u Kambodži Hun Sen je pokušao zadobiti glasove većine, a znalci tamošnjih prilika čak govore i o kupovini glasova, ali ništa od toga nije uspjelo, pa Hun Sen nije dobio potrebnu podršku kako bi se preselio u predsjedničku fotelju.