Bliskoistočni odnosi
84

Visoki zvaničnik Hezbolaha: Hamas nam je rekao da ne započinjemo rat protiv Izraela

B. R.
Nawaf al-Moussawi, visoki zvaničnik Hamasa (Screenshot: Al-Manar TV)
Nawaf al-Moussawi, visoki zvaničnik Hamasa (Screenshot: Al-Manar TV)
Prvi put od izraelske ofanzive u Pojasu Gaze desilo se da jedan visoki zvaničnik libanonskog Hezbolaha govori o Hezbolahovoj spremnosti da pokrene sveobuhvatan rat protiv Izraela.

Član Hezbolahovog bloka u libanonskom parlamentu Nawaf al-Moussawi je izjavio da je Hezbolah nakon napada palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra pitao Hamas da li je potrebno započeti rat protiv Izraela na sjevernoj granici.

"Pitali smo našu braću u Gazi šta možemo učiniti. Ako pokrenemo sveobuhvatan rat u Libanonu, da li će se time zaustaviti sukob u Gazi ili ne? Njihov odgovor je bio da sukob u Gazi neće prestati. Samo pobjedom nad Izraelom u Gazi (će prestati)", ispričao je al-Moussawi u intervjuu za Al-Manar koji je službeni televizijski kanal Hezbolaha.

Kako piše Jerusalem Post, Hezbolah od početka ofanzive u Gazi svakodnevno napada izraelsku vojsku i civile na sjevernoj granici. To je za posljedicu imalo razmjenu vatre između izraelske vojske i Hezbolaha, što je rezultiralo žrtvama i materijalnom štetom u obje države.