Svijet
0

Visoki zvaničnici Hamasa i Fataha sačinili zajedničku platformu

FENA
Visoki zvaničnici suparničkih frakcija Hamas i Fatah izradili su zajedničku platformu, uključujući i prihvatanje palestinske države koja bi egzistirala pored Izreala, saopćio je palestinski predsjednik Mahmud Abas.

Ostalo je ipak nejasno da li će Hamas, a posrebno tvrdokorni članovi grupe u inostranstvu, podržati program koji bi nagovijestio veliko omekšavanje položaja. Do sada je Hamas ostajao nijem na zapadne zahtjeve da se odrekne nasilja, prizna Izrael i prihvati postojeće mirovne sporazume.

Dokument su formulirali visoki zvaničnici Hamasa i Fataha koje je zatočio Izrael i prezentirani su Abasu u srijedu.

Abas, umjereni lider Fataha, izjavio je da podržava dokument, koji ga također ovlašćuje da vodi mirovne pregovore s Izraelom, javio je AP.

"Ovaj dokument je veoma bitan. Ja prihvatam poziciju ovih naših heroja", izjavio je on u u srijedu navečer, aludirajući na zatvorenike. "On uključuje duboku i realnu političku viziju koja itekako naliči mojim stavovima", kazao je.

Visoki Hamasovi zvaničnici nisu bili odmah dostupni radi komentara. Hamasov poslanik Salah Bardawil izjavio je kako je vidio dokument, ali da stavove Hamasovih zatočenika smatra važnim.

Hamas i Fatah, ogorčeni politički rivali, trebali bi održati ključne razgovore u predstojeće dvije sedmice u pokušaju prevazilaženja međusobnih razlika, a dokument bi mogao biti dijelom pregovora.

Pregovori su održani u izraelskom zatvoriu Hadarim, gdje Fatahov lider Marwan Barghouti i Khaleq Natche iz Hamasa služe svoje kazne. Nije jasno da li je Natche dobio blagoslov od Hamasovog rukovodstva iz inostranstva, uključujući i lidera sa sjedištem u Siriji, Khaleda Mashaala.

Dokument poziva na uspostavu palestinske države "na svim teritorijama okupiranim u 1967.", u aluziji na Zapadnu obalu, pojas Gaze i istočni Jerusalem. Time bi se impliciralo priznavanje Izraela, što bi značilo veliki napredak za Hamas, koji je i dalje zaklet na uništenje jevrejske države.

Dokument se ne odriče nasilja. Umjesto toga, on navodi kako će Palestinci "usmjeriti svoj otpor na teritorije okupirane 1967". Hamas je uglavnom ispoštovao primirje od februara 2005., ali je odbio da se zvanično odrekne nasilja. Barghouti je podržao nastavak napada na Izraelce na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze, nasuprot Abbasu koji se protivi svakom nasilju.

Dokument bi ovlastio Abasa da predvodi pregovore s Izraelom, na osnovu onoga što se spominje kao "Abasovo nasiljeđe", u očiglednoj aluziji na arapsku mirovnu inicijativu koja poziva na rješenje zasnovano na principu dvije države. Svaki sporazum bi bio ili podnesen palestinskom parlamentu ili podnesen na referendumu među Palestincima bilo gdje da se nalaze.

Na osnovu programa Fatah bi se pridružio Hamasovoj vladi, navodi se u dokumentu.