Rodriguez u kućnom pritvoru
0

Visoki vojni dužnosnik u vezi sa narko kartelom

Sarajevo-x.com
Meksičke vlasti podigle su optužbu protiv člana predsjedničke garde zbog sumnje da je bio špijun jedne od najvećih kriminalnih narko organizacija u svijetu.

Pripadnik nacionalne garde Arthuro Gonzalez Rodriguez bit će u kućnom pritvoru sljedećih 40 dana, dok bude trajala istraga.

Optužnica ga tereti da je informacije o akcijama meksičkog predsjednika Felipea Calderona prodavao jednom od najopasnijih kartela Beltran Leyva za cijenu od 100.000 američkih dolara, prenosi BBC.

U krvavom ratu protiv mafije, predsjednik Calderon angažovao je na hiljade policajaca i vojnika kako bi se obračunao sa narko bandom.

Major Gonzalez Rodriguez uhvaćen je tokom operacije 'Čišćenje', u sklopu koje je pritvoreno više visoko pozicioniranih policijskih službenika i vladinih zvaničnika, zbog sličnih optužbi za saradnju sa narko mafijom.

Skoro 5.400 ljudi ubijeno je u obračunima narko dilera, a glavni državni tužilac kazao je da će se nasilje još više povećati u narednoj godini, kada se bande razdvoje i počnu boriti za svoju teritoriju.

Prošle sedmice u blizini Acapulca policija je pronašla obezglavljena tijela osam vojnika. Kasnije, njihove glave su ponađene u plastičnim vrećicama u blizini shopping centra