Svijet
0

Visoki operativac Al-Qaide dao rijedak TV intervju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čovjek za koga se vjeruje da je operativni zapovjednik al-Qaide u Afganistanu, Mustafa Abu al-Yazid, dao je rijedak televizijski intervju.

On je potvrdio za pakistansku TV stanicu Geo da je al-Qaida izvela junski bombaški napad na dansku ambasadu u pakistanskoj prijestonici Islamabadu, prenosi BBC.

Geo je javila da je intervju obavljen u afganistanskoj pokrajini Host.

To je prvi intervju koji je odobrio jedan visoki pripadnik al-Qaide nezavisnom mediju od 2002.

Intervju je obavio novinar Geo TV, Najib Ahmad, na neobjavljenoj lokaciji u Khostu, na istoku zemlje.

Mustafa Abu al-Yazid također je poznat pod imenom šejh Saeed.

Pedesettrogodišnji Egipćanin, koji je nosio komandosku uniformu, bijeli turban i bradu, govorio je pred kamerom na arapskom, držeći u ruci mikrofon Geo TV.

On je potvrdio da je operativac al-Qaide izveo samoubilački napad 2. juna na dansku ambasadu u Islamabadu.

"Ponosni smo na taj napad i čestitao sam kolegama što su ga uspješno obavili", kazao je.

"Izabrali smo vrijeme za napad kada nije trebalo biti nijednog nevinog muslimana u okolini", kazao je. Za svih osam ljudi koji su ubijeni u napadu javljeno je da su bili muslimani.

Kratko nakon napada, Mustafa Abu al-Yazid izjavio je na internetu da je napad bio osveta ponovno objavljivanje karikatura poslanika Muhammada u danskim novinama koje su brojni muslimani smatrali blasfemičnim.

Vjeruje se da je Mustafa Abu al-Yazid operativni zapovjednik al-Qaide u Afganistanu - položaj koji je zapadna obavještajna zajednica dugo smatrala ključnim za planiranje i izvođenje militantnih napada širom svijeta.

Također je javljeno da je on uspio finansirati napade na New York i Washington 11. septembra 2001.

On je izjavio novinaru Geo TV da je al-Qaida bila "itekako umiješana" u te napade, kao i napade iz 1998. na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji.

Mustafa Abu al-Yazid također je osudio pakistansku vladu što se bori protiv islamskih militanata, opravdavao je samoubilačke napade i prognozirao je pobjedu talibana i al-Qaide u Afganistanu.

Vjeruje se da je on veteran al-Qaide koji je bio zatočen u Egiptu 1982. u vezi s ubistvom egipatskog predsjednika Anwara Sadata.

Smatra se da se on uspeo na poziciju broj tri u al-Qaidi prije otprilike godine kada je njegov prethodnik, Abu Ubaida al-Masri, umro od hepatitisa u Pakistanu.

To je prvi intervju koji je dala jedna visoka ličnost al-Qaide od maja 2002., kada su ključne ličnosti napada od 11, septembra, Khalid Sheikh Mohammed i Ramzi bin al-Shibh, odgovarali na novinarska pitanja na TV mreži al-Jazeera.