|

Visoki iranski dužnosnik kritikovao diplomatiju Ahmedinedžada

Visoki iranski dužnosnik kritikovao diplomatiju Ahmedinedžada
0
F
FENA
11.12.2007. u 12:45
0
komentara
0

dijeljenja
Visoki iranski dužnosnik kritikovao diplomatiju Ahmedinedžada
Visoki iranski dužnosnik Hassan Rowhani uputio je čitav niz napada protiv diplomatije predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada, koja se, prema njegovim riječima, sastoji u "slanju pisama i slogana".
"Mi nemamo odgovarajuću strategiju i ne koristimo iskustvo koje se traži", rekao je Rowhani, koji je jedan od dvojice zastupnika vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija u Vrhovnom vijeću nacionalne sigurnosti.

Rowhani je doveo u pitanje politiku vlade Ahmedinedžada, koja nije iskoristila okolnosti koje su se pojavile u svijetu nakon poraza SAD u Iraku i Afganistanu i Izraela u Libanu", rekao je on u intervjuu za dnevni list Aftab Yazd.

Rowhani je bio zadužen za pregovore o iranskom nuklearnom dosjeu sve do dolaska Ahmedinedžada za predsjednika 2005.

"Strategija koja se sastoji od slanja pisama i slogana ne može biti dobra strategija koju treba slijediti", rekao je ovaj dužnosnik.

Ahmedinedžad je uputio američkom predsjedniku Georgeu W.Bushu i francuskom Nicolasu Sarkozyju, te njemačkoj kancelarki Angeli Merkel poruke u kojima iznosi svoje vizije kako doći do mira u svijetu.

Ahmedinedžad je također specijalista u provokativnim govorima, nazvavši rezolucije Vijeća sigurnosti, kojima se kažnjava Iran, "komadićima papira", koji dovode u sumnju postojanje holokausta ili predviđaju nestanak države Izraela.

Rowhani je ocijenio "situaciju Irana u međunarodnoj zajednici nimalo povoljnom", te posebno kritikovao činjenicu što administracija Ahmedinedžada odbija da koristi nadležnosti mnogobrojnih iranskih diplomata i eksperata.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.