Strah od ogromnih žrtava
0

Visoki američki dužnosnici, uključujući Blinkena ponovili protivljenje velikom napadu na Rafah

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Najviši američki dužnosnici ponovno su izrazili zabrinutost zbog moguće velike izraelske vojne ofanzive u Rafah u razgovoru sa svojim izraelskim kolegama u nedjelju.

Državni sekretar Antony Blinken "ponovno je potvrdio protivljenje SAD-a velikoj vojnoj kopnenoj operaciji u Rafahu" u razgovoru s izraelskim ministrom odbrane Yoavom Gallantom, navodi se u saopćenju State Departmenta.

Blinken je također naglasio hitnu potrebu zaštite civila i humanitarnih radnika u Gazi, navodi se u saopćenju

U međuvremenu, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan "ponovio je dugoročnu zabrinutost predsjednika Bidena zbog mogućnosti velike vojne kopnene operacije u Rafahu", u razgovoru sa svojim izraelskim kolegom, saopćila je Bijela kuća.

Sullivan je s Tzachijem Hanegbijem razgovarao o alternativama invaziji na grad "kako bi se osigurao poraz Hamasa posvuda u Gazi".

"Gospodin Hanegbi potvrdio je da Izrael uzima u obzir zabrinutost SAD-a", navodi se u telefonskom razgovoru u Bijeloj kući.

Muškarci su se dogovorili da uskoro organiziraju lični sastanak američkih i izraelskih dužnosnika kako bi razgovarali o Rafahu i drugim pitanjima.

Izraelske obrambene snage (IDF) u nedjelju su najavile otvaranje novog prijelaza humanitarne pomoći u Gazu u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"U skladu s direktivom vlade Izraela i u koordinaciji s vladom SAD-a, na području sjevernog pojasa Gaze otvoren je Prijelaz 'Zapadni Erez' za prijenos humanitarne pomoći stanovnicima Pojasa Gaze", rekao je IDF u nedjelju.

IDF je rekao da je to dio napora "da se povećaju rute pomoći u Pojas Gaze, a posebno u sjeverni Pojas Gaze".

To se dogodilo nakon što je izraelska vojska u subotu naredila hitnu evakuaciju još nekoliko četvrti u Rafahu, gdje je pojačala operacije uoči očekivane kopnene ofanzive. Oko 300.000 ljudi već je protjerano iz grada na jugu Gaze.

Svjetski program za hranu UN-a u petak je saopćio da južni prijelazi prema Gazi nisu primili pomoć tri dana, a Egipat je u subotu rekao da neće koordinirati ulazak pomoći s prijelaza Rafah, navodeći sigurnosne razloge.