Samit G-8
0

Visoke cijene nafte i hrane opasne po globalnu ekonomiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Čelnici Grupe osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) upozorili su u utorak da rastuće cijene nafte i hrane predstavljaju rizik za globalnu ekonomiju i pozvali izvoznike glavnih energenata da više ulažu u proizvodnju.

Svjetska ekonomija se nalazi u fazi "neizvjesnosti" i "produženih opadajućih rizika", saopćile su članice G-8 nakon sastanka u utorak u japanskom turističkom centru Toyako, gdje se održava redovni godišnji samit "osmorice".

"Izražvamo snažnu zabrinutost zbog visokih cijena sirovina, posebno nafte i hrane, jer to može biti ozbiljan izazov stabilnom rastu svjetske ekonomije", ističe se u saopćenju G-8 objavljenom na internetskoj stranici japanskog ministarstva vanjskih poslova, prenijele su agencije.

U saopćenju G-8 također se navodi da rekordno visoke cijene strateški važnih proizvoda utiču i na "povećanje globalnih inflatornih pritisaka".

Situacija u svjetskoj privredi se u proteklih godinu dana osjetno pogoršala, posebno zbog drastičnog skoka cijena nafte, globalne finansijske krize i usporenijeg privrednog rasta u SAD-u, što je dovelo i do snažnog pada cijena akcija na tržištima vodećih članica G-8, podsjeća se u izvještaju agencije Bloomberg iz Tokija.

Članice G-8 su predložile da se održi i poseban sastanak na kome bi se raspravljalo o energetskoj efikasnosti i novim tehnologijama između proizvođača i potrošača vitalnih energenata.

Čelnici G-8 su pozvali zemlje sa rastućim trgovinskim i suficitom tekućih plaćanja da liberaliziraju kurs vlastitih valuta. U saopćenju se, međutim, ne spominje dolar ili neke druge valute, iako je poruka, najverovatnije, upućena Kini.

Drugog dana samita G-8, u utorak, na kome učestvuju čelni političari SAD-a, Rusije, Japana, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije i Kanade, a također i šefovi država niza zemalja s brzo rastućim ekonomijama, raspravljalo se i o klimatskim promjenama, a taj skup je održan iza zatvorenih vrata, u vrijeme radnog ručka "osmorice" u ekskluzivnom hotelu Windsor.

Lideri "osmorice" su u toku sastanka izrazili "protivljenje protekcionističkim pritiscima", usprkos smanjenom ekonomskom rastu u njihovim zemljama i istovremeno pozvali da se postigne sveobuhvatan i izbalansiran sporazum o globalnoj trgovini, u okviru Svjetske trgovinske organizacije.