Svijet
0

Visoka pripravnost u gradovima širom Indije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Najveći indijski gradovi su danas stavljeni u stanje visoke pripravnosti zbog straha da bi mogla da ih zadesi sudbina Ahmedabada, u zapadnoj državi Gudžarat, u kome je najmanje 46 ljudi poginulo, a 161 osoba povrijeđena u 16 subotnjih odvojenih eksplozija.

"Cijela nacija, uključujući velike gradove koji imaju metroe u Indiji, stavljena je u stanje visoke pripravnosti i zamoljeni su da pojačaju sigurnosne mjere na ključnim infrastrukturama", saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Policija u New Delhiju je preko razglasa i letaka upozorilo građane na javnim mjestima da budu oprezni ako naiđu na sumnjive objekte i pakete, dok je policija u Kalkuti pojačala mjere sigurnosti oko hinduističkih hramova.

Serija odvojenih eksplozija u Ahmedabadu uslijedila je dan pošto je Bangalor, glavni grad indijske države Karnataka, potreslo nekoliko eksplozija u kojima je jedna žena poginula.

Vlasti su danas otkrile dvije neeksplodirane bombe u gradu Surat, koji važi za jedan od najvećih svjetskih centara za obradu dijamanata, smještenom također u državi Gudžarat.

Odgovornost za napade u Ahmedabadu preuzela je malo poznata grupa "Indijski mudžahedini".

Ista grupa je preuzela odgovornost za bombaške napade u zapadnom gradu Džajpuru u maju, u kojima su poginule 63 osobe, podsjetio je Reuters, dodajući da nije uobičajeno da neka ekstremistička grupa preuzima odgovornost za napade u Indiji.

U New Delhiju se vjeruje da ekstremističke grupe iz susjednih predominantno muslimanskih država Pakistan i Bangladeš stoje iza serije bombaških napada izvedenih tokom posljednjih nekoliko godina u Indiji, kada su mete su bile vjerski objekti - džamije i hinduistički hramovi, ali i vozovi.