Independent
0

Visok kriminal na krovu svijeta

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stopa kriminala se vinula nebu pod oblake na krovu svijeta, naslov je teksta kojim se Independent osvrće na probleme s kojima se kineske vlasti suočavaju na Himalajima.

Najveći svjetski talas kriminala primorao je vlasti u Kini da pojačaju prisustvo policije na padinama Mont Everesta, piše list. Prostitucija, krađe i kockanje su do te mjere postali problem na, nekada netaknutim, sjevernim obroncima planinskog lanca da je lokalna policija morala da pojača mjere na zaštiti javnog reda i mira na vrtoglavih pet hiljada i dvjesta metara nadmorske visine.

Independent piše da je porast kriminala u ovom dijelu Kine oličen u uobičajenim problemima s kojima se suočavaju posjetioci najviše turističke tačke na planeti: nestanku boca sa kisikom, krađi ruksaka, užadi i druge planinarske opreme, ali su ipak najopasniji prodavači lažnih boca s kisikom.

Independent piše i da tibetanski aktivisti tvrde da kineskim vlastima nije prvenstvena namjera da jačanjem prisustva policije i vojske zaštite turiste već da još bolje hermetički zatvore granicu sa Nepalom, koja se proteže preko planinskog masiva. Tvrdi se da Tibetanci koriste planinske prijelaze nastojeći da se pridruže izbjeglim sunarodnicima u Nepalu i Indiji i da bi pohađali škole oslobođene kineskog političkog uplitanja, piše Independent.