Sjednica NSRS
110

Višković tvrdi da je cilj politička eliminacija Dodika, a Cvijanović da Dejton ruše samo stranci

F. H.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
U Narodnoj skupštini Republike Srpske počela je posebna sjednica, sa samo jednom tačkom dnevnog reda "Razmatranje aktuelne bezbjednosne i političke situacije u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku". Poslanicima su se obratili Željka Cvijanović i Radovan Višković.

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je u svome izlaganju poručila da je na sceni rušenje Dejtonskog sporazuma, ali da to ne radi Republika Srpska nego "strani faktor".

"Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti poštuju Dejtonski sporazum. Činjenica je da se Dejtonski sporazum danas krši samo od strane neizabranog stranca", kazala je Cvijanović.

Ona je ponovila već uobičajne tvrdnje da Christian Schmidt nije prošao proceduru imenovanja i da nema legitimitet,

"Rušenje Dejtonskog sporazuma je rušenje BiH" rekla je Cvijanović.

Tvrdi i da je evropski put BiH nemoguć uz "postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši BiH", ali i da Republika Srpska zagovara evropski put BiH

Cvijanović je naglasila da je evropski put BiH nemoguć uz postojanje neizabranog stranca koji nameće odluke i ruši BiH. U svome govoru je Cvijanović spominjala i ISIL, odlazak na strana ratišta.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković se požalio da je sve teže voditi "institucionalnu i pravnu borbu protiv nekog ko ne bira sredstva da bi došao do svog cilja".

Višković je kazao da je RS izložena brojnim pritiscima i da se sudi predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku, a da je "njena" imovina postala plijen "nelegitimnog stranca Christiana Schmidta" i centara moći iz Sarajeva.

Posebno je zanimljivo da je Višković kazao da je u tehničkim izmjenama naveden dio koji omogućava eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života.

Naime, u novom Izbornom zakonu navodi se da mandat izabranim članovima prestaje prije isteka vremena "danom pravosnažnosti sudske presude kojom mu je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja određenog zanimanja, djelatnosti ili dužnosti koja predstavlja funkciju izabranog člana u organu vlasti".

Višković je istakao da je cilj pritisaka i sinhronizovanih udara destabilizacija Republike Srpske.

"Šta je odgovor na nezakonito postupanje? Odgovor je međunarodno pravo koje se, koliko god do sad bilo gaženo, mora pojaviti. Odgovor na Schmidta je sistematičnost i doslovna primjena Dejtonskog sporazuma, što Republika Srpska radi godinama" rekao je Višković.

On je rekao da je BiH dobila pregovarački status sa EU isključivo zbog Republike Srpske i njenih predstavnika.