Krajnje zabrinjavajuće stanje
0

Više stotina mrtvih u nasilju u Nigeriji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nigerija je u šoku poslije objavljivanja vijesti da je ubijen Muhamed Jusuf, islamistički lider čiju grupu vlasti smatraju odgovornom za talas nasilja koji je ostavio više stotina mrtvih na sjeveroistoku zemlje.

Vlasti su prikazale novinarima video snimke na kojima se vidi tijelo Muhameda Jusufa izrešetano mecima, neposredno pošto je saoćeno da je on uhapšen u Maiduguriju, glavnom gradu tog dijela Nigerije.

Jedan regionalni policijski zvaničnik je rekao da je vođa islamsitičke grupe Boko Haram ubijen pri pokušaju bjekstva, dok je ministar za informacije rekao BBC-ju da je ova vijest donijela "olakšanje“ - ali i da bi bio zabrinut ako se pokaže da ga je policija ubila dok je bio pod policijskim nadzorom.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch (HRW), opisala je ovo ubistvo kao "krajnje zabrinjavajuće".

Policija u Nigeriji saopćila je u četvrtak da je Muhamed Jusuf, lider militantne islamističke grupe koja je posljednjih dana bila umiješana u nasilje na sjeveru zemlje ubijen u pritvoru.

Vijest o tome objavljena je ubrzo nakon što ga je policija uhapsila u gradu Maiduguriju u kojem je bila baza njegovih boraca.

Okolnosti pod kojima je ubijen u pritvoru nisu saopćeni, ali neki policijski zvaničnici nezvanično kažu da je stradao u pucnjavi pri pokušaju bjekstva.

Predstavnik organizacije za ljudska prava HRW kritikovao je policiju, rekavši da činjenica da je Jusuf ubijen bez suđenja pokazuje da snage reda ne haju za vladavinu prava.

Militantna grupa kojoj je Muhamed Jusuf bio na čelu zove se "Boko Haram“, donekle podsjeća na talibane u Afganistanu, i zalaže se za širu primjenu šerijatskog prava u Nigeriji, najmnogoljudnijoj zemlji u Africi, navodi BBC.

Ta organizacija - čiji naziv u prevodu znači "Zapadno obrazovanje je grijeh“ - je prije nekoliko dana pokrenula pobunu na sjeveru Nigerije, nakon što je izvjestan broj njenih pripadnika uhapšen pod optužbom da su pripremali napad na policijsku stanicu.

Uslijedili su žestoki sukobi između pripadnika Boko Harama i nigerijskih snaga sigurnosti u kojima je na obje strane poginulo više stotina osoba.

Nigerijski predsjednik Umaru Jaradua, koji boravi u posjeti Brazilu, telefonom je razgovarao s guvernerima oblasti na sjeveru zemlje i tražio da islamski vjerski velikodostojnici iskoriste tradicionalne molitve u petak da stanovništvu objasne koliko su opasne organizacije poput "Boko Harama“.