Svijet
0

Više Palestinaca podržava vladu bez Hamasa

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Nova palestinska vlada premijera Salama Fayyada, u kojoj nema predstavnika radikalnoga islamističkog Hamasa, ima podršku 47 posto Palestinaca, pokazuju najnovija ispitivanja javnog mnijenja.

Raniju vladu s premijerom Ismailom Haniyehom, iz Hamasa, na čelu, 24 posto Palestinaca smatra boljom, dok 23 procenta vjeruje da među njima nema razlike.

Nova palestinska vlada, u kojoj su mahom tehnokrati lojalni umerenijem Fatahu, formirana je u junu na Zapadnoj obali. Hamasovci su prethodno silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze.

Čak i tamo 47 Palestinaca smatra da je učinak nove vlade bolji od Haniyehove, koju podržava 31 posto anketiranih iz toga siromašnog područja.

Međutim, stanovnici Pojasa Gaze smatraju da im se sigurnosna situacija poboljšala otkako je Hamas pobijedio snage bliske Fatahu. Sada je javno nošenje oružja zabranjeno, a hamasovci su čvrsto obećali da će povratiti red i mir. Čak 44 posto stanovnika Gaze smatra da im se lična sigurnost poboljšala, dok 31 posto vjeruje da je gora.

Ipak 45 procenata Palestinaca iz Pojasa Gaze je reklo da se opća situacija tamo pogoršala, imajući u vidu prije svega narušenu ekonomiju, dok skoro 20 posto manje kaže da je ona bolja. Anketa je pokazala da je smanjena podrška Hamasu, pobjedniku općih izbora u janurau prošle godine.

U odgovoru na pitanje koju partiju podržavaju, 34 posto ispitanika je zaokružilo Fatah, a 21 posto Hamas. Prije krvavih unutrašnjih sukoba u junu podrška dvjema partijama je bila podjednaka. Kada bi predsjednički izbori danas bili održani Mahmud Abbas bio dobio 20 posto glasova, a Haniyeh 18, prenio je Tanjug.

Istovremeno jordanski mediji spekuliraju da bi Fayyad, pod pritiskom SAD-a, mogao zamijeniti Abbasa na dužnosti predsjednika. Abbas je nekoliko puta nagovijestio da bi odustao od nove izborne utrke nakon isteka mandata za godinu i po dana.