Svijet
0

Više od od 270 mrtvih u požaru u zatvoru u Hondurasu

FENA
Tragedija u zatvoru u Hondurasu (Foto: AFP)
Tragedija u zatvoru u Hondurasu (Foto: AFP)
U požaru u zatvoru u Hondurasu poginulo je više od 270 osoba, a broj žrtava bi se mogao povećati, izjavili su zvaničnici u srijedu.

Honduras ima najveću stopu ubistava u svijetu, na osnovu izvještaja UN-a, i bori se s mnogim bandama u prenatrpanim zatvorima, javio je Reuters.

Ministar sigurnosti Pompeyo Bonilla rekao je da je više od 270 osoba stradalo u požaru u utorak navečer. Lokalni forenzički zvaničnici izjavili su da je poginulo 272 osobe.

"Ovo je preliminarni izvještaj, broj žrtava bi se mogao povećati", rekla je Lucy Marder, šefica forenzičke službe u gradu Comayagua, na oko 75 kilometara sjeverno od prijestonice Tegucigalpa.

Lokalna radio stanica Radio Globo izvjestila je da je broj stradalih veći od 350, a ugljenisana tijela zavorenika pronađena su u zatvorskim ćelijama.

Vojnici, policajci i porodice zatvorenika se okupila ispred zatvora Comayagua, u kojem je bilo smješteno više od 800 zatvorenika.

"Tražim svog brata, ne znamo šta se desilo s njim, ali ne puštaju nas da uđemo", rekao je Arlen Gomez za lokalni radio.

Lokalni vatrogasci rekli su da nisu mogli ući u zatvor, jer je pucano na njih.

Daniel Orellana, šef zatvorskog sistema, pretpostavlja da je izbila pobuna u zavoru.

"Imamo dvije pretpostavke, jedna je da je neki zatvorenik zapalio dušek za spavanje, a druga da je došlo do kratkog spoja u elektroinstalacijama", rekao je on.