Svijet
0

Više od 90 mrtvih u zemljotresu u Italiji

SRNA
U snažnom zemljotresu, koji je noćas pogodio centralni dio Italije poginulo je više od 90 ljudi, a oko 50 000 ostalo je bez krova nad glavom.

"Neki gradovi u tom području potpuno su uništeni", izjavio je predsjednik donjeg doma italijanskog parlamenta Đanfranko Fini, nakon čega su poslanici održali minutu ćutanja.

Italijanska agencija Ansa prenijela je, pozivajući se na spasilačke službe, da je broj žrtava dostigao 92, skoro 12 časova poslije zemljotresa.

Većina žrtava je iz mjesta Lakvila, planinskog grada iz 13. vijeka, na oko 100 kilometara istočno od Rima, i okolnih gradova i sela u regionu Abruco.

Kuće, stare crkve i ostali objekti porušeni su u najtragičnijem zemljotresu u Italiji u posljednjih 30 godina. Stotine ljudi su povrijeđene, a 15 000 objekata proglašeno je opasnim za stanovanje.

Premijer Silvio Berluskoni otkazao je put u Moskvu i proglasio stanje nacionalne uzbune, što će omogućiti upotrebu fondova za pomoć i obnovu. Papa Benedikt rekao je da će održati posebnu molitvu za žtrve.

Bolnice su zatražile pomoć od ljekara i medicinskih sestara iz čitave zemlje. 
Zemljotres se dogodio oko 3 sata i 30 minuta iza ponoći, a imao je jačinu između 5,8 i 6,3 stepeni Rihterove skale.